SZARV, ÍTÉLET ÉS KIRÁLYSÁG

Tegnap azt láttuk, hogy Dániel 7-ben kibontakozik az események egymás utáni sorrendje. A kis szarv hatalmát követi a mennyben folyó ítélet, aminek befejezésekor Isten felállította országát. Ez a sorrend olyannyira fontos, hogy csak ebben a fejezetben háromszor is megtalálható.

Olvassuk el Dán 7:7–10, 14 verseit! Hogyan jelenik meg itt ez a sorrend, hogy kis szarv, ítélet, Isten országa?

Olvassuk most el Dán 7:19–22-t! Hogyan találkozunk megint azzal a sorrenddel?

Most pedig olvassuk el a 24–27. versekig terjedő szakaszt! Itt hogyan láthatjuk ugyanezt a sorrendet?

Dániel könyvében háromszor ismétlődik a sorrend:

kis szarv

mennyei ítélet

Isten országa

Biztosan rendkívül fontos, hiszen máskülönben miért is mondta volna el az Úr háromszor egy próféciában? Az is lenyűgöző, hogy a kis szarvval kapjuk az első apokaliptikus idői próféciát (az apokaliptikus egyszerűen azt jelenti, hogy a végidő eseményeire vonatkozó). Ennek az idői próféciának a segítségével többet tudhatunk meg az 1260 éves időszak után és Isten örök országának megalapítása előtt bekövetkező ítélet idejéről.

Ezek szerint tehát így foglalhatjuk össze a próféciát:

kis szarv (XVIII. sz. vége, XIX. sz. eleje)

mennyei ítélet

Isten örök országa

Rendkívül fontos megjegyeznünk ezzel az ítélettel kapcsolatban azt is, hogy egyrészt ez vezet a kis szarv hatalmának pusztulásához, de a világ végéhez is. Ahogy Dániel 2-ben láttuk, Isten országa minden mást elsöpör, minden másnak elfoglalja a helyét.

Dániel könyve leírása szerint a világ vége nem valamiféle kiegyezés lesz, hanem az események csúcspontja a teljes győzelem, amit a jó a gonosz felett arat. Milyen tanulságot vonhatunk le ebből arra nézve, hogyan bánjunk a gonoszsággal hétköznapjainkban? Vajon most kiegyezünk a rossz bármilyen formájával?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: