IDEIG, IDŐKIG ÉS FÉL IDŐIG

Olvassuk el Dán 7:25-öt! Milyen idői próféciával találkozunk itt?

Az adventistákon kívül mások is elismerik, hogy az itt említett „ideig, időkig és fél időig" fordulat három és fél évet jelent. Thomas Nelson egy bibliamagyarázatban így fogalmaz: „Az ideig, időkig és fél időig… olyan kifejezés, amit Dániel és a Jelenések könyve három és fél évig, vagy 1260 napig, vagy 42 hónapig tartó időszakra vonatkoztat (Dán 12:7; Jel 11:2; 12:6, 14; 13:5)."

Az előbbi idézetben szereplő szövegek hogyan világítanak rá arra, hogy Dán 7:25 idői próféciája miért egyenlő 1260 nappal?

Másokkal együtt az adventisták is az év-nap elvet alkalmazzák e prófécia értelmezésénél, ami azt jelenti, hogy itt nem 1260 szó szerinti napról, inkább 1260 évről van szó. A későbbiekben egy egész héten át vizsgáljuk majd az év-nap elvet. Most viszont azt állapítjuk meg, hogy Dániel 7 tele van szimbólumokkal: szárnyas oroszlán, vasfogú fenevad, kis szarv szemekkel. Miért is ne lenne szintén jelképes az ezek közé a jelképek közé beágyazott idői prófécia?

Így kapjuk tehát az 1260 éves időtartamot, ami nagy vonalakban felvázolja a római pápaság egy szakaszát, jelen esetben az üldözés korát.

Ha a római pápaság kezdetét az V. sz. végére, a VI. sz. elejére tesszük, 1260 évvel később eljutunk a XVIII. sz. végéig vagy a XIX. sz. elejéig. A történelem szintén tanúsítja, hogy e hosszú idő alatt a pápaság valóban kézben tartotta a politikai uralmat, aminek részét képezték a XVIII–XIX. századra alábbhagyó rettenetes üldözések.

Mi történik a próféciában az 1260 év bemutatása után (Dán 7:8–10, 21–22, 25–27)?

Az egymást váltó állatok után felemelkedő kis szarv megjelenését követően a prófécia nagyszabású mennyei ítéletről számol be, ami a második adventhez vezet. E prófécia szerint itt az a legfontosabb, hogy a mennyei ítélet az 1260 napos prófétai időszak után következik, valamikor a XVIII. sz. végén, a XIX. sz. elején véget ért üldözés időszaka után, de még Krisztus második eljövetelét megelőzően. Így tehát a magyarázattal történelmi bizonyítékot találunk, aminek a segítségével megtudhatjuk a kis szarv megsemmisüléséhez és az idők végéhez vezető ítélet idejét.

1260 év hosszú idő. Sok hűséges ember vesztette életét ezalatt anélkül, hogy – legalábbis ebben az életben – láthatták volna valóra válni reményeiket. Milyen üzenetet értünk meg ebből mi, ha nekünk is anélkül kell meghalnunk, hogy láthatnánk, ahogy ebben az életben valóra válik minden reményünk és álmunk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: