A KIS SZARV

Dániel 7 Babilóniától kezdve halad Médo-Perzsián, a Görög Birodalmon át az azt követő pogány Római Birodalom korszakáig. Majd a római hatalom bemutatása után a fejezet ír a kis szarv felemelkedéséről, ami még mindig a negyedik állat része, csak másik szakasza. Mit jelképez a kis szarv? A protestáns reformátorok szinte egyhangúlag a római pápaságnak tekintették. Egyes zsidó kutatók azonban már a reformáció előtt is a kis szarvat a negyedik állat pápai korszakaként azonosították. Nehezen tekinthetnénk bármi másnak, sőt, nem is lehet semmi más. A második advent vagy a halottak feltámadása elfogadásához talán hitre van szükség, ahhoz azonban nem sok hit kell, hogy elfogadjuk: az itt leírt hatalom valóban a római pápaság.

Az alábbiakban találjuk a kis szarv néhány jellemzőjét. A pápasággal kapcsolatos ismereteink mennyiben egyeztethetők össze ezekkel?

1. A kis szarv a pogány Római Birodalomból nőtt ki (Dán 7:19–20).

_______________________________________________________________

2. A kis szarv hadakozott a szentekkel és legyőzte őket (Dán 7:21, 25).

_______________________________________________________________

3. A kis szarv úgy gondolta, hogy megváltoztatja „az időket és törvényt" (Dán 7:25).

_______________________________________________________________

4. A kis szarv „a Felséges ellen" szól (Dán 7:25).

_______________________________________________________________

Ezeket a tényeket a történelem bőségesen alátámasztja, részletesen bemutatja. Semmi kétség nem fér ahhoz, hogy mit is takar a kis szarv hatalma. Fontos diplomáciai érzékkel nyúlni ezekhez a próféciákhoz, és úgy tanítani, hogy ne bántsunk meg másokat, ugyanakkor bibliai küldetésünkhöz (lásd: Jel 13:1–9; 14:6–12) válnánk hűtlenné, ha a diplomatikusság jegyében ettől az állásponttól elfordulva olyasmit kezdenénk hangoztatni, ami kevesebb port ver fel.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: