Július 14.

TOVÁBBI TANULMÁNYOZÁSRA: „Némelyek a saját korukra vonatkozó próféciákat a jövőre tolják ki, vagy a történelem menetének a régmúltban beteljesedett eseményeit a jövőben várják. Vannak, akiknek hitét efféle elméletek ássák alá" – (Ellen G. White: Selected Messages, 2. köt. 102. old.).

Amint ezen a héten is láttuk, Dániel 2 szilárdan alátámasztja az Ige ihletettségébe vetett hitünket. Nincs rá természetes magyarázat, hogyan vázolhatta fel valaki ilyen pontosan a világtörténelmet Krisztus előtt hat évszázaddal. Ez anynyira nyilvánvaló, hogy voltak, akik azt állították: a prófécia vaticinium ex eventu (az esemény után elhangzott prófécia), azaz Dániel könyvét Kr. e. a II. században írták, és csak a múlt eseményeit érinti, azokat, amelyek a könyv megírása előtt már megtörténtek.

Ez a nézet azonban számos helyen nem állja ki a próbát.

Először is, Mt 24:15-ben Krisztus szavai bizonyítják: Jézus hitte, hogy Dániel próféciáinak bizonyos részei a jövőre vonatkoznak.

Másodszor, még ha valaki nem is fogadná el Dániel saját szavait arra vonatkozóan, hogy a próféta mikor is élt (Dán 1:1; 2:1; 7:1; 9:1), és a könyv keletkezésének idejét a Kr. e. II. századra tenné, vajon milyen magyarázatot adhatna a prófécia bámulatos pontosságára, ahogy megjövendölte nem csak a Római Birodalom világuralmát (ami akkor még nem teljesedett), de annak felbomlását, és a mai európai államok kialakulását is, amelyekre mostani állapotukban tökéletesen ráillenek Dániel szavai? Nem kis dolog egy embertől, aki évszázadokkal az általa megjövendölt események kibontakozása előtt írta le próféciáit! Röviden tehát, egyáltalán semmi okunk elfogadni azt a feltételezést, hogy Dániel könyve a Kr. e. II. században keletkezett volna. Ezt a gondolatot különben is azok vetették fel elsőként, akik szerették volna hiteltelennek feltüntetni a kereszténységet. Keresztényként fogadjuk el az Igét úgy, amint van, és ne az emberi számítgatásokat kövessük.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Beszélgessünk a vasárnapi kérdésre adott válaszunkról a szombatiskolai csoportban!

2. Hogyan használhatjuk fel Dániel 2 próféciáját a misszió nagyszerű eszközeként, különösen azoknál, akik nem hisznek Isten létezésében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: