A RÓMAI BIRODALOM

Dániel könyve 2. fejezetét olvasva egy igen fontos dolgot figyelhetünk meg.

Milyen fém jelképezte Babilont?___________________________________

Melyik fém utalt Médo-Perzsiára?_________________________________

A Görög Birodalmat mi szimbolizálta?______________________________

Melyik fém jelzi a Római Birodalmat?______________________________

A prófécia Babilóniát egy fémmel jelképezi, Médo-Perzsiát egy másik fémmel és a Görög Birodalmat is fémhez hasonlítja. A 33. és 34. versekben viszont a Görög Birodalom után következő vas (ami Rómát jelképezi) egészen addig megmarad, amíg a „kéz érintése nélkül" leszakadó kő (34. v.) minden mást el nem pusztít. A Görög Birodalom után felemelkedő vas egészen az idők végéig megmarad, igaz ugyan, hogy a lábfejeknél cseréppel keveredve. A látomásnak a következő szakaszára vonatkozó magyarázatában a negyedik birodalmat jelképező fém, a vas tehát szintén megmarad a végidőig, de ekkor már gyenge agyaggal keveredve láthatjuk (40–44. v.). Lehetetlen szem elől téveszteni a lényeget: a negyedik hatalom, vagy ahogy másutt megjelenik, a negyedik állat a Görög Birodalom után emelkedik fel, és egészen az utolsó időkig fennmarad, még ha formailag meg is változik. Dánielnél a Görög Birodalom után következő negyedik birodalom ugyanaz a hatalom marad, még ha egy bizonyos ponton formailag át is alakul, hiszen a vas mindvégig megmarad. Ez eltér az előző hatalmaktól, amelyeknél azt láthattuk, hogy az azokat jelképező fém eltűnt a következő birodalom térhódításakor. Tehát Róma megmarad a Görög Birodalom után következő időtől egészen a világ végéig. Valóban bámulatos: Róma még ma is világhatalomként létezik, noha formailag gyökeres változáson ment át azóta, hogy a Görög Birodalom után hatalomra emelkedett.

Évszázadokkal ezelőtt Anglia egyik kiemelkedő politikai gondolkodója a következőt fogalmazta meg: „Ha az ember e hatalmas egyházi birodalom eredetéről gondolkodik, könnyűszerrel felfigyelhet rá, hogy a pápaság nem más, mint a néhai Római Birodalom szelleme, amely megkoronázva ül annak sírján" (Thomas Hobbes, Leviathan). Hogyan világít rá ez az idézet is arra, amit Dániel 2 tanít a Római Birodalomról?

Gondolkodjunk el azon, hogy milyen lenyűgöző is ez a prófécia! Hoszszú évszázadokkal ezelőtt hangzott el a pontos jövendölés. Hogyan erősíti a Bibliába és Isten ígéreteibe vetett bizalmunkat, ha tisztában vagyunk ezekkel a kérdésekkel?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: