„MINDEN TITKOS DOLOG"

„Mert minden cselekedetet az Isten ítéletre előhoz, minden titkos dologgal, akár jó, akár gonosz legyen" (Préd 12:16).

Ezzel a verssel zárja gondolatait Salamon, a Prédikátor könyvének írója. A Szentírásban ez az egyik legvilágosabb és legegyértelműbb kijelentés nemcsak az ítélet valóságával kapcsolatban, hanem arra vonatkozóan is, hogy az ítéletben előkerül minden cselekedetünk, „minden titkos dolog".

Természetesen nem csak Salamon szólt a cselekedetek alapján történő ítéletről. Jézus is egészen nyíltan fogalmazott pl. Mt 12:36–37-ben, amikor ezt mondta: „Minden hivalkodó beszédért, amit beszélnek az emberek, számot adnak majd az ítélet napján. Mert a te beszédidből ismertetel igaznak, és a te beszédidből ismertetel hamisnak". Péter sem hagy semmi kétséget: „És ha Atyának hívjátok őt, aki személyválogatás nélkül ítél, kinek-kinek cselekedete szerint, félelemmel töltsétek a ti jövevénységtek idejét" (1Pt 1:17). Pál is megértette a cselekedetek szerinti ítélet valóságát: „Mert nékünk mindnyájunknak meg kell jelennünk a Krisztus ítélőszéke előtt, hogy kiki megjutalmaztassék aszerint, amiket e testben cselekedett, vagy jót, vagy gonoszt" (2Kor 5:10). A Jelenések könyvében János is írt a cselekedetek alapján mondott ítéletről: „És látám a halottakat, nagyokat és kicsinyeket, állani az Isten előtt; és könyvek nyittatának meg, majd egy más könyv nyittaték meg, amely az életnek könyve; és megítéltetének a halottak azokból, amik a könyvekbe voltak írva, az ő cselekedeteik szerint" (Jel 20:12).

Még milyen, a példázatokhoz hasonló bibliaszövegeket találunk, amelyek világosan utalnak a cselekedetek feletti ítéletre?

Miért érthető, hogy Isten megítéli tetteinket? Tekintettel a világon megesett rengeteg szörnyűségre, hogyan is lehetne Isten igazságos, ha nem ítélne meg mindent? Foglaljuk össze, hogy miért is olyan fontos a cselekedetek megítélése, különösen az előző héten tárgyalt theodicaea összefüggésében! Beszélgessünk erről a csoportunkban szombaton!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: