ÉLET VAGY KÁRHOZAT?

Keressük ki az alábbi szövegeket! Végül melyik két csoportba kerülnek majd az emberek?

Dán 12:2 _______________________________________________________

Mt 12:37 _______________________________________________________

Jn 3:16 ________________________________________________________

Jn 5:29 ________________________________________________________

Lényegében az az ítélet végeredménye, hogy az emberek két csoportba kerülnek: lesznek, akiket Isten örökre megment, és lesznek olyanok is, akik örökre elvesznek. Az idézett szövegekben sehol nincs utalás boldog köztes állapotra, középútra. Végezetül minden ember sorsa vagy az örök élet vagy az örök halál lesz.

Már ezekből a szakaszokból is világosan kitűnik, hogy a gonoszokat az ítélet választja el az igazaktól. Megtörténik a végső különválasztás, az ítélet, amelyben egyszer és mindenkorra döntés születik minden ember örök sorsáról.

Olvassuk el a következő verseket: „Mikor pedig eljő az embernek Fia az ő dicsőségében, és ővele mind a szent angyalok, akkor beül majd az ő dicsőségének királyiszékébe. És elébe gyűjtetnek mind a népek, és elválasztja őket egymástól, miként a pásztor elválasztja a juhokat a kecskéktől. És a juhokat jobb keze felől, a kecskéket pedig bal keze felől állítja" (Mt 25:31–33). Még mit tudhatunk meg ebből az ítéletről?

Számos fontos dologra figyelhetünk itt fel. Először is: mi kerül ítélet alá? Azt olvassuk, hogy „elébe gyűjtetnek mind a népek". Egyetemes ítélet lesz; Isten megvizsgál minden népet, azaz mindenkit – hiszen nem maga az Úr „az egész föld bírája" (1Móz 18:25)?

Itt is egyértelmű szétválasztással találkozunk: külön csoportba kerülnek a juhok és a kecskék, a kárhozatra és az üdvösségre jutók. Krisztus szavaival élve egyesek „elmennek majd az örök gyötrelemre; az igazak pedig az örök életre" (Mt 25:46). Lehetetlen ennél világosabban fogalmazni.

Milyen következtetéseket vonhatunk le a mai igékből? Vegyük sokkal komolyabban saját lelki életünket, és imádkozva, hűséggel fáradozzunk mások üdvösségéért is!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: