„A MI ATYÁNKFIAINAK VÁDOLÓJA"

Tegnap a Krisztus és Sátán közötti nagy küzdelem alapját vizsgáltuk meg, és azt, hogy ember létünkre hogyan váltunk e harc résztvevőivé. Tudjuk Sátánról, aki annyit árt nekünk, hogy „a mi atyánkfiainak vádolója… ki vádolja vala őket éjjel és nappal a mi Istenünk előtt" (Jel 12:10).

A szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy tulajdonképpen mivel is vádolja Sátán a hívőket. Annak alapján azonban, amit az emberiség állapotáról tudunk, mi lehet erre a logikus felelet? Milyen bibliaszövegekkel tudjuk alátámasztani válaszunkat? Lásd pl.: Róm 3:10–19!

Akármi miatt is dúl a nagy küzdelem Krisztus és Sátán között, mi emberek benne vagyunk a kellős közepében. Sátán nyilvánvalóan minket is támad, miközben Isten ellen hadakozik. Ez a gondolat Mózes első könyvében kerül előtérbe, amikor is a kígyó, azaz Sátán (Jel 12:9), aki a mennyből levettetett, földi ősszüleink bűnbeesését okozta (1Móz 3:1–7). Ez vezetett az egész emberi faj bukásához, annak minden borzalmas következményével együtt (Róm 5:12). Világos az is, hogy Sátán most igyekszik előnyt kovácsolni abból, ami velünk történt. Többek között bűneink, bukott állapotunk miatt vádol. Végül is, ha tökéletesek lennénk, Sátán ugyan mivel vádolhatna? Éppen azért tud annyi mindent felhozni ellenünk, mert nem vagyunk hibátlanok.

Olvassuk el Zak 3:1–4 verseit! A héber ige, amit úgy fordít a Bibliánk, hogy „vádolja" (azzal kapcsolatban, amit Sátán közvetlenül Jósuának mond), ugyanabból a szógyökből ered, mint a Sátán név. Mi is történik itt tulajdonképpen, és hogyan illeszkedik ez abba, amit a nagy küzdelemről tudunk?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

Ebből a szakaszból kitűnik, hogyan lép fel ellenünk Sátán, azonban azt is látjuk, Isten mit tesz értünk. Minek a reményét és ígéretét találjuk ezekben a versekben arra nézve, hogy Isten munkálkodik értünk, még ha bűnösök vagyunk is?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 3. negyedév

AZ EVANGÉLIUM, 1844 ÉS AZ ÍTÉLET

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: