A LÉLEK FEDDÉSE

„És az (a Szentlélek), mikor eljő, megfeddi a világot bűn, igazság és ítélet tekintetében: bűn tekintetében, hogy nem hisznek énbennem" (Jn 16:8—9).

Az ember csak akkor reménykedhet az üdvösségben, ha elismeri önmagáról, hogy bűnös. Csak az kéri a Megváltó segítségét, aki érzi, hogy bűnös. Az egyik legfontosabb dolog, amire szükségünk van az, hogy tudatában legyünk bűnösségünknek. Az ember önmagától képtelen ezt felismerni, a Szentlélek előjoga és tevékenysége, hogy meggyőzzön erről. Munkájában az első lépés, hogy az embert saját bűnös állapota és ennek következtében elveszettsége tudatára ébreszti. A Szentlélek nem csak vigasztal, hanem emellett és elsősorban meg is győz a bűnről. Azokat vigasztalja, akik már belátták és beismerték bűneiket Istennek, és így megbékültek vele.

Milyen drámai példa bizonyítja a Lélek bűnről meggyőző hatalmát (Lk 19:8—9)? Milyen példával érzékeltette Jézus, hogy a bűnbánó bűnös üdvösségre juthat? Hogyan mutatott rá ugyanakkor az önmagát igaznak tartók reménytelen helyzetére (Lk 18:10—14)?

„Ismerjük meg önmagunkat, hogy önismeretünk bűnbánatra késztessen! Csak ezután lelhetünk bocsánatra és békére. A farizeus nem érezte magát bűnösnek; ezért a Szentlélek nem munkálkodhatott benne. Lelkét önigazultságának páncélja vette körül, amelyen Isten nyilai — az angyalkéz hegyezte és irányította nyilak — nem tudtak áthatolni. Krisztus csak azt az embert mentheti meg, aki tudja, hogy bűnös" (Ellen G. White: Krisztus példázatai, 105. old.).

Amikor az ember szembetalálja magát Isten igazságosságával és szentségével, mint ahogy ez Ésaiás prófétával történt (Ésa 6:5—6), a Szentlélek meggyőzi bűnösségéről és arról, hogy csakis ítélet és teljes pusztulás vár rá, ha Jézus közbe nem lép. A Szentlélek meggyőző ereje ezért annyira szükséges ahhoz, hogy eljussunk Krisztushoz. Képzeljük csak el azoknak a reménytelen helyzetét, akik saját keménységük folytán érzéketlenné tették önmagukat a Szentlélek késztetésének elfogadására!

Milyen módon lehet hasznos eszköz a bűntudat Isten kezében? Mikortól válik ártalmassá, olyan eszközzé, amit az ördög használ? Hogyan ismerhetjük fel a különbséget?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: