A SZERETET ÉS A BŰNESET

Olvassuk el 1Móz 3:1—6 verseit! Miért pont az ember bukhatott el a teremtett lények közül, és miért nem bukhattak el pl. az állatok?

Tegnap arról beszéltünk, hogy Isten a saját képére teremtette az embert. Ez azt is jelenti, hogy megvan bennünk a szeretet képessége. A szeretet azonban csak akkor igazán szeretet, ha szabadságot élvez. Isten tehát nem kényszerítheti teremtményeit, hogy szeressék akár Őt, akár egymást. A szeretetet nem lehet kikényszeríteni. Isten képessé tette rá az embert, de megadta a szabad választás lehetőségét is. A bűneset ékes példája annak, hogy mi történik, ha a szabad választás jogával rendelkező lények rosszul döntenek.

Szabadon választhatunk mi is, akik évezredekkel az édeni események után élünk. A mi helyzetünk azonban sokkal rosszabb annál, amiben Ádám és Éva volt a bűneset előtt. Tökéletesek voltak, Isten dicsőségének teljes fényében éltek, természetükben nem akadt semmi rossz vagy bűn. Mi azonban elbukott lények vagyunk, akiknek romlott, bűnös természetét gonoszság hatja át. Mást jelent a szabad választás lehetősége tökéletes teremtmények esetében, és megint mást, ha bűnös emberekről van szó. Kitől kell jobban félni: a kedves, szelíd, szeretetre méltó embertől, akinél fegyver van, vagy a rosszindulatú, gyűlölködő gonosztól, akinél ugyanolyan fegyver van?

Milyen képet festenek a következő szövegek a zabolátlan emberi természetről? Jer 17:9; Róm 1:21; 5:12; Ef 2:3; Tit 1:15

A Biblia világosan fogalmaz a bukott emberi természetről: rossz, nagyon rossz, és ha korlátlan szabadságot kapna, az egész emberiséget romlásba, pusztulásba döntené. Ha ma körülnézünk a világban, mindenütt a bukott természet hatását látjuk: háború, terrorizmus, káros szenvedélyek, kizsákmányolás, prostitúció, bűnözés stb. Csakis Isten kegyelmének köszönhető, hogy önmagunkat még nem pusztítottuk el teljesen. Ha elegendő idő állna a rendelkezésünkre, akkor viszont kétség kívül megtennénk.

Mi minden tanúsítja körülöttünk nap mint nap, hogy mennyire romlott az emberi természet? Milyen helyzetben lennénk, ha Isten nem oldaná meg ezt a gondot?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: