PRÓFÉTÁLÁS ÉS KORMÁNYZÁS

Olvassuk el Róm 12:6—8; 1Kor 12:10, 28; és Ef 4:11 verseit! Melyik ajándékot említi mind a három szakasz?

A próféta Isten szóvivője, mondhatnánk mai kifejezéssel. Még azután is, hogy az ókori Izrael királyság lett, a próféta kapta Isten üzenetét, amit közölnie kellett a királlyal. Tudatta Isten szavát a néppel, és közvetítette az emberek kérését Istenhez. Az üzenet tartalma nem feltétlenül volt profetikus, lehetett bármi, amit Isten akkor népével közölni kívánt, akár a múltra, akár a jelenre vagy a jövőre vonatkozóan. Isten mai egyházának is szüksége van Isten útmutatására, mint a régmúlt időkben. Elsősorban a próféta az, aki által ez az útmutatás eljut hozzájuk.

Kik kapnak még útmutatást Istentől a próféta mellett? Mire van szükség az egyházban ahhoz, hogy eredményesen végrehajtsák a közölt isteni terveket (1Kor 12:28)?

Az új protestáns fordításban a „kormányok" helyett itt „vezetés" szerepel. Istené az evangélium munkája, mégis szükség van emberekre, akik irányítják a művet, Isten vezetésével.

Mi bizonyítja az apostoli egyházban történtek közül, hogy Isten a szervezett egyházban választott eszközei által munkálkodik (ApCsel 9:10—17; 13:1—3)?

„Az a körülmény, amelyben Pálnak és Barnabásnak a Szentlélek által a szolgálat meghatározott ágára történő kiválasztása megtörtént, világosan mutatja, hogy az Úr a szervezett egyházban kijelölt képviselői által munkálkodik. Amikor maga az Üdvözítő néhány évvel előbb kinyilatkoztatta Pálnak Isten szándékát személyét illetőleg, Pál azonnal összeköttetésbe került a Damaszkuszban újonnan szervezett gyülekezet tagjaival… És most, hogy az egykor adott isteni megbízatást teljesen végrehajtsák, a Szentlélek ismét bizonyságot tett Pálról mint választott edényről, hogy elvigye a pogányoknak az evangéliumot, ezért megbízta a gyülekezetet az ő és munkatársai felszentelésével" (Ellen G. White: Az apostolok története, 108—109. old.).

Miért helyezte Isten földi műve irányításának terhét egyházára és nem csupán egyes emberekre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: