SZÜLETÉSÉNEK CSODÁLATOS VOLTA

Olvassuk el Mt 1:18—20 és Lk 1:35 verseit! Milyen szerepet tulajdonítanak ezek a szövegek a Szentléleknek Jézus emberré válásával kapcsolatban?

Ha vannak olyan szentírási szövegek, amelyek jól példázzák, milyen kevéssé képes a tudomány, az emberi logika és a tapasztalat magyarázni Isten nagyszerű igazságait, akkor ez a két szakasz minden bizonnyal a legelsők között szerepel. Valóban megdöbbentő, hogy a Szentlélek megtermékenyített egy nőt, aki szűz volt (Mt 1:23) — ami még inkább különlegessé teszi a csodát. Az egyház történelme során az emberek számtalan, ezekben a szövegekben olvasható állítástól eltérő módon próbálták magyarázni Jézus születését. Nagyon nehéz dolga van ezekkel a szövegekkel és a bennük foglaltatott nagyszerű igazságokkal annak, aki csak azt hajlandó elhinni, amit az érzékeivel észlel, amit a múltbeli tapasztalat mutat, vagy amit a mai tudomány igazol. Ám aki bízik Isten hatalmában (Lk 1:37; Zsid 11:6) és Isten Igéjének igazságában (2Tim 3:16), el tudja fogadni e szövegeket azzal együtt, amit kifejeznek, függetlenül attól, hogy mennyire érti az általuk kinyilatkoztatott igazság mögött meghúzódó folyamatot. Végül is az igaz hitből él (Zsid 10:38), és mi volna a hit, ha nem éppen az, hogy elhisszük, amit nem értünk teljesen? És ki is érthetné meg igazán, hogy egy bűnös ember, egy nő a méhében hordozza az Isten Fiát?

Hogyan segít ez a néhány szöveg (1Móz 1:2; Jób 33:4; Jn 3:3—8; Róm 8:11) jobban megérteni a Szentlélek szerepét Jézus fogantatásában és születésében?

Bármennyire felfoghatatlan is Jézus testet öltésének gondolata, nem nehéz megérteni, hogy miért maga a Szentlélek, a Szentháromság egyik tagja volt a végrehajtó eszköz. Vajon ki más vihetne végbe ilyen csodát, ha nem maga az Isten? Nehéz lenne elképzelni, hogy egy angyal vagy valamilyen más alsóbbrendű, teremtett lény hajtotta volna végre ezt a hihetetlen dolgot.

Minek a valóságában hiszünk még, noha nem értjük teljesen? Keressünk példákat a természet világából! Ezeknek a példáknak a segítségével rádöbbenhetünk, hogy lehetnek olyan dolgok, amelyeket elhiszünk, pedig nem is értjük teljesen.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: