A lélek mint PECSÉT ÉS ZÁLOG

„Aki el is pecsételt minket, és a léleknek zálogát adta a mi szíveinkbe" (2Kor 1:22). Olvassunk el néhány verset (a 20. verstől kezdődően) 2Kor 1:22 bevezetéseként! Gyakorlatilag mit mond itt Pál?

_______________________________________________________________

Pál a pénz, valamiféle előleg képével, hasonlatával élve akarja bemutatni, hogy milyen a Szentlélek ajándéka a hívő számára. Ez az első részlet, és arról biztosít, hogy Krisztus visszajövetelekor megkapjuk a teljes örökséget.

Hol látjuk a háromszemélyű egy Isten munkáját az előző versekben? Hogyan nyerhetünk ebből is üdvbizonyosságot?

Figyeljük meg azt is az előző versekben, hogy kiben nyerjük el az említett ígéreteket. Természetesen Jézusban, „mert Istennek valamennyi ígérete őbenne lett igenné" (20. vers). Ezért kapjuk a bizonyosságot, amelyről Pál itt beszél, amit a Szentlélek pecsétel meg, amit Jézus a kereszten tett értünk. Csak a kereszt miatt kapjuk a Szentlelket, üdvösségünk pecsétjét.

A Lélek ajándéka a hívő számára megpecsételt zálog Istentől, hogy végül megadja neki az üdvösség maradéktalan ajándékát. Ez pedig úgy történik meg, hogy Isten elviszi a hívő embert a bűn világából, és örök országában ad részt neki. Ahogy a hétköznapi ügyekben a vásárló az előleg vagy foglaló fizetésével garantálja, hogy valóban meg akarja kötni az üzletet. A Lélek a foglaló, akivel Isten bizonyítja a megígért megváltás teljesítését, amiért a kereszten maradéktalanul megfizetett.

Ezek a szövegek korántsem azt tanítják, hogy ha valaki egyszer elfogadta a megváltást, annak az üdvössége egyszer és mindenkorra biztosított. Előfordulhat, hogy ellenállunk a Léleknek (ApCsel 7:51), és kieshetünk. Isten mindenhatósága nem sérti az ember szabad akaratát. Ameddig úgy döntünk, hogy követjük az Urat, és hit által élünk — Isten erejét kérve a kísértések között, bocsánatáért esdve, ha elestünk —, addig biztosan tudhatjuk, mindent megtesz értünk, amit megígért. Kell-e ennél nagyobb bizonyosság?

„Mert Istennek valamennyi ígérete őbenne lett igenné" (2Kor 1:20) — írta Pál. Melyik jelenti a legtöbbet nekünk a Jézusban kapott ígéretek közül, melyik vigasztal és ad biztonságot leginkább?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: