A SZENTLÉLEK SZEMÉLY VOLTÁNAK BIZONYÍTÉKAI

Jézus emberként jött a földre, emberi alakban, ezért nem is nehéz úgy gondolni rá, mint egy személyre, akinek sajátos jellemtulajdonságai vannak. A Szentlélekre viszont gyakran gondolunk úgy, mint személytelenre, dologra vagy erőre. A Bibliában azonban úgy áll előttünk, mint külön személyiség, aki értelmes lény (Jn 14:26; 15:26; Róm 8:16), akarattal rendelkezik (ApCsel 16:7; 1Kor 12:11), és érzései is vannak (Ef 4:30).

A Biblia olyan cselekedeteket is tulajdonít a Szentléleknek, amelyekből kitűnik személyisége. Nyíltan szól (1Tim 4:1); misszióba küld embereket (ApCsel 10:19—20); megakadályozza, hogy valaki elmenjen egy bizonyos helyre (ApCsel 16:7); megparancsol dolgokat az embereknek (ApCsel 11:12); megtilt valamit (ApCsel 16:6); elhívja az evangélium szolgáit (ApCsel 13:2); kijelöli munkakörüket (ApCsel 20:28); és közbenjár értünk (Róm 8:26—27). Ezeket a tulajdonságokat és tetteket az emberi személyiséggel szokták kapcsolatba hozni, erőnek vagy befolyásnak nem tulajdonítanak ilyesmit.

Hogyan utalt Jézus a Lélekre? (Jn 15:26; 16:13—14) Mit tudhatunk meg ezek alapján a Szentlélek munkájáról?

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

A Lélek szó a görögben semlegesnemű, az evangéliumok írói mégis a hímnemű alakkal utalnak rá. A Lélek viszont egyes szám első személyben utal magára ApCsel 13:2-ben: nékem. Ezért nagyon is helyénvaló, ha azt mondjuk, hogy Ő, amikor a Szentlélekről beszélünk. A Lélek szó általános semlegesneme úgy a görög, mint az angol nyelvben kétség kívül hozzájárult ahhoz, hogy a közvélemény erőnek tartsa. Azok a szimbólumok, jelek is ezt a hatást erősítették, amelyekkel a Biblia a Lélek természetét és munkáját fejezi ki, mint pl. tűz, olaj, pecsét stb.

Mit jelent személyesen nekünk az a tudat, hogy a Szentlélek nem csupán valamilyen isteni erő, hanem maga Isten? Vigasztal a gondolat, hogy maga a Szentlélek Isten, és nem valamiféle személytelen erő munkálkodik az életünkben?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: