A SZENTLÉLEK ISTEN – 1. rész

A legtöbb ember könnyen elfogadja az Atya istenségének gondolatát. Végeredményben Isten az Atya. Ugyan kissé nehezebb felfogni, hogy Jézus Isten, teljességében isteni lény, aki emberi formában jelent meg, de azért még ez is érthető. A mindenható Isten képes lehet arra is, hogy emberi testben mutassa meg önmagát, ha neki úgy tetszik, nem igaz?

Sokak számára azonban a Szentlélek istenségének gondolata nehezebben érthető. Számukra sokkal könnyebb úgy gondolni rá, mint személytelen erőre, valamiféle isteni energiára vagy hatalmi megnyilvánulásra, mint pl. a gravitáció, amely Istentől származik, és áthatja a világot.

A Biblia azonban egyértelműen mondja, hogy a Szentlélek Isten, azaz a Szentlélek az Atyához és a Fiúhoz hasonlóan a Szentháromság egyik tagja.

Hogyan segíthetnek a következő szövegek megérteni a Szentlélek isteni természetét?

1Móz 1:2______________________________________________________

Mt 1:20 _______________________________________________________

Mt 28:19______________________________________________________

Jn 14:16_______________________________________________________

ApCsel 5:3—4__________________________________________________

Róm 8:11______________________________________________________

1Kor 2:10—11__________________________________________________

2Kor 3:17______________________________________________________

A Szentléleknek tulajdonított jellemzők között szerepel az igazság (Jn 16:13), az élet (Róm 8:1—2) és a mindenütt jelenvalóság (1Kor 2:10—11) — mindezek a tulajdonságok Isten jellemzői. Jézus kijelentette Mt 12:31—32-ben, hogy az ellene mondott káromlást is megbocsátja Isten, de a Szentlélek káromlására nincs bocsánat. Ez az állítás értelmetlen volna, ha a Szentlélek nem lenne Isten. Ugyanúgy nehezen érthetnénk meg Mt 1:20-at is, ahol az áll, hogy Jézus a Szentlélektől fogantatott Mária méhében (lásd még: 1Móz 1:2).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 2. negyedév

A Szentlélek

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: