A JORDÁN FOLYÓNÁL

Gábriel előre kijelentette (Lk 1:17), amit Jézus is megerősített, hogy Keresztelő János a megjövendölt Illés (Mt 11:14; 17:12–13). Az evangéliumok írói egybehangzóan állítják, hogy Keresztelő János volt a „hírnök", aki elkészíti az Úr útját (Mt 11:10; Mk 1:2; Lk 7:27; vö. Mal 3:1).

Figyeljük meg János üzenetének főbb vonásait! Milyen szempontból mondhatjuk, hogy János szíveket fordított szavaival? Mt 3:2, 8; 14:4; Mk 1:4; Lk 3:3, 8–9, 11, 13–14

János ítéletet mondott a bűnre, és megtérésre hívta a bűnösöket, amint a gazda is felszántja a megkeményedett földet, mielőtt elvetné a magot. Az emberi természetből következik, hogy ha nem vizsgáljuk meg szívünket, ha nem ébredünk rá, milyen állapotban is vagyunk valójában, nem érezzük szükségét a javulásnak. Keresztelő János üzenetének hallatán az emberek felfigyeltek Isten törvényének szentségére és arra, milyen nagy szükségük van Isten tökéletes igazságára. Az őszinte megtérést jellemzi az alázat, mikor az ember Istentől várja a segítséget, hogy változtatni tudjon magatartásán. Amikor János pellengérre állította az Ábrahámot atyjuknak nevezők sekélyes, önző képmutatását, atyáik hitének mélyebb értelmére akarta vezetni őket.

Hogyan készítette elő Jézus útját Keresztelő János üzenete? Jn 1:35–37; 3:27–30

Isten kijelentette Jánosnak, hogy Jézus az Isten Báránya. Amikor János így mutatta be Jézust, a szó legszorosabb értelmében az Úrhoz irányította az embereket. András elhagyta Keresztelőt, hogy elsőként legyen Jézus tanítványa János másik követőjével, János evangélistával együtt, aki később megírta a beszámolót arról a napról. Illés üzenete nem csak arra hívja fel a figyelmet, hogy meg kell térni. Megmondja azt is, ki ment meg a bűntől, lelkesedést keltve az emberben iránta, hozzá vezetve az embereket.

Vajon mit mondana Keresztelő János, ha belépne házunkba?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: