AZ ELSŐ NEMZEDÉK HITE

Milyen válság alakult ki Izraelben Józsué és kortársai halála után? Bír 2:7–13

Felméréseket végeztek bizonyos szervezetek, egyházak között, hogyan adják át az értékeket és a hitet a következő nemzedékeknek. Az eredmény azt mutatta, hogy az alapítók hitbéli elkötelezettsége igen erős. Ők jutottak el először hitre. A következő egy-két nemzedék idejében sokan szem elől tévesztik az értékek mögött meghúzódó elveket. Ezek az emberek talán még továbbra is megmaradnak a szervezeten belül, de jobbára csak szokásból. A későbbi nemzedékek idejében a szokás hagyománnyá kristályosodik, az alapítók tüzének lángja pedig elalszik.

Szokták mondani, hogy Istennek nincsenek unokái, csak gyerekei. Vajon mit jelenthet ez? Lásd még: Jn 1:12–13; 3:7; 1Jn 5:1.

A kereszténység számtalan nemzedéke idején az értékek továbbadásának megszokott módja volt, hogy az idősebbek egyszerűen elmondták a fiataloknak, mit hisznek. Azt azonban még nem tekinthetjük saját meggyőződésnek, ha valaki megtanulja, miben hisznek szülei vagy az egyház. Kereszténynek lenni nem csak azt jelenti, hogy az ember egy szervezethez tartozik, amelynek történelme és tantételei vannak. Az igaz hit nem genetikailag kódolt, nem automatikusan jut el egyik nemzedéktől a másikig. Minden embernek személyesen kell megismernie Krisztust. A szülők csak egy bizonyos pontig segíthetnek. A gyülekezet egésze, és különösen a szülők tegyenek meg minden tőlük telhetőt, hogy olyan környezetet teremtsenek, amelyben a fiatalok készek helyesen dönteni. Ám ne feledjük, végeredményben ki-ki maga dönt, minden nemzedék egyénileg fogadja vagy veti el az evangéliumot.

Tamás valamikor ateista volt, majd felnőttkorában egy megrázó megtérési élmény hatására a Hetednapi Adventista Egyház tagja lett. Adventista lányt vett feleségül, az évek során született néhány gyerekük is, akiket természetesen hitben neveltek. Tamás egyszer a gyerekei lelki állapotáról gondolkodva felsóhajtott: „Bárcsak ők is átélték volna azt, amit én!" Mit mondhatnánk neki?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: