A CSALÁD FENNMARADÁSA VÁLTOZÁSOK IDEJÉN

A világ minden táján elkerülhetetlen változásokkal kell időnként a családoknak szembenézni, amelyek felboríthatják a kialakult rendet. Vannak, amelyek előre kiszámíthatóan együtt járnak az életciklus változásával. Érnek még bennünket váratlan események is, mint pl. haláleset, természeti katasztrófa, háború, betegség, költözés, a munkahely elvesztése. Sok családnak gazdasági és társadalmi problémákkal kell megküzdenie abban a környezetben, országban, ahol élnek. Más változások közvetlenül a kulturális környezethez kötődnek.

Az alábbiakban óriási, sőt fájdalmas változásokról olvashatunk. Képzeljük magunkat a történetek szereplőinek helyébe! Hogyan hatottak ezek a változások családi életükre? Mi segíthetett volna nekik? Mi mit tettünk volna másképpen?

Ábrahám, Sára és Lót (1Móz 12:1–5)

_______________________________________________________________

Hadassa (Eszter 2:7–9)

_______________________________________________________________

Dániel, Ananiás, Misáel és Azariás (Dán 1:1–21)

_______________________________________________________________

A változással együtt jár a veszteség és a félelem, mert nem tudjuk, mit hoz a jövő. A megpróbáló események magasabb fejlődési fokra segíthetik az embereket. Sokan jobban értékelik ilyenkor a lelki dolgokat, másokból inkább aggodalmat váltanak ki, és stresszhelyzetet teremtenek. A hatás attól függ, hogy egy-egy család mennyire képes a változásokhoz alkalmazkodni. Sátán kihasználja a változásokkal együtt járó kellemetlenséget. Ilyenkor kételyt és Isten iránti bizalmatlanságot akar kelteni az emberben. Sok hithősnek Isten Igéjének ígéretei, a család és a baráti kör támogatása, valamint az a biztos tudat segített megmaradni a nagy megrázkódtatások között, hogy életük Isten kezében van.

Ha ismerünk valakit (talán egy egész családot), aki éppen most él át megrázó változásokat, tegyünk valamit, amivel segíthetjük, bátoríthatjuk!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: