MARADJUNK MEG ANNÁL, AMI JÓ!

Amint az evangélium eljut a föld minden pontjára, a keresztényeknek különféle kulturális környezetben, szokások között kell élniük. Ezek közül sok érinti a családi és társadalmi kapcsolatok körét. A keresztény misszionáriusok számára az egyik fogós kérdés, hogyan viszonyuljanak bizonyos kulturális normákhoz, pl. a családi kapcsolatok terén, amelyeket magukra nézve kényelmetlennek találnak.

Mit tanulhatunk a másokkal szembeni előítéleteinkről? Hogyan szabadulhatunk meg tőlük? ApCsel 10:1–28, 34–35

Krisztus halála minden ember bűnéért elegendő. Sokan még nem is hallottak erről. A keresztények evangéliumi küldetése, hogy eljuttassák ezt a jó hírt, és döntésre szólítsanak. Isten nem részrehajló, ezért azt kéri a keresztényektől, hogy tisztelettel, becsülettel bánjanak mindenkivel. Így mindenkinek megadjuk a lehetőséget, hogy elfogadják a nekik is szóló jó hírt.

Milyen következtetésre jutottak az őskeresztény misszionáriusok, amikor az evangéliumot más népekhez is eljuttatták? Milyen elv domborodik ki ezekben a szövegekben? ApCsel 15:19–20, 28–29; 1Kor 2:2; 1Thessz 5:21–22

Minden társadalom a benne élő emberek bukott természetét tükrözi, azonban minden kulturális környezetben vannak olyan nézetek is, amelyek egyeznek a Szentírással, esetleg az evangélium haladását segítik. A világ egyes részein nagy értéknek tartják a szoros családi és társadalmi összetartást. A keresztények erősíthetik és megőrizhetik azt, ami jó és bibliai.

Isten igazságával kapcsolatban azonban nincs helye engedményeknek. Az egyháztörténelem szerint – a különböző társadalmi szokások miatti engedmények hatására – igazi keresztény tanként jelenik meg számos olyan hiedelem, amelynek semmilyen keresztény gyökere nincs. Sátán a világ fejedelmének tekinti magát, és zavart akar kelteni, Jézus azonban megváltotta a világot, Szentlelke minden igazságra elvezeti követőit (Jn 16:13).

Mennyire tiszta, bibliai igazság a hitünk, és mennyi benne a kulturális környezet hatása? Hogyan tehetünk különbséget a kettő között? Érdemes elbeszélgetni erről a csoportban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: