A SZENTEK CSALÁDI GONDJAI

„Törekedjetek rá, hogy a béke kötelékével fenntartsátok a lelki egységet" (Ef 4:3, kat. ford.).

A keresztény hívők hit által már most Krisztussal lehetnek a mennyben (Ef 2:6). A mindennapi élet során mégis előfordul feszültség, viszály, sőt ellenségeskedés is, amíg Krisztus megjelenését várjuk, amikor elvisz a bűn világából. Bajokat tapasztalunk a legszűkebb körben is (Gal 5:17). Súrlódást okozhat, hogy az embereknek annyira eltérőek a tulajdonságai, szokásai, másként látják a dolgokat, más háttérből jönnek. Fontos, hogy tiszteletben tartsuk mindenkinek az egyéniségét, ugyanakkor a családok szorosan öszszetartozó egységként működjenek, élvezzék az életet. Nem csak az a jele az egészségesen működő keresztény kapcsolatnak, hogy kevés a nézeteltérés. Az ennek ellenére kialakuló problémákat viszont fontos az evangélium szelleméhez méltón rendezni.

Mit tegyen Isten népe a Biblia tanácsai szerint, ha nézeteltérés alakul ki soraik között? Foglaljuk össze Mt 18:15–18; Fil 2:1–16; Kol 3:12–15 verseiben olvasható elveket!

A keresztény szeretet és béketűrés segítségével sok család nagy nehézségekkel is meg tud küzdeni. Mások olyan helyzetbe kerülhetnek, amelynek a megoldásához mindenképpen segítségre van szükségük, ha fenn akarják tartani a család egységét és békéjét. Ha nem találnak megoldást, egyre jobban haragszanak, ellenségeskednek, vagy eltávolodnak egymástól. Nem könnyű a problémával szembenézni. Sokan elkerülik, megijednek tőle, esetleg tagadni próbálják létezését, vagy érzelmileg eltávolodnak a másiktól. Vannak, akik mindenáron keresztülviszik akaratukat, mások inkább engednek, csakhogy béke legyen.

Gondoljunk egy olyan családi problémára, amelyet átéltünk, vagy amelynek tanúi voltunk! Mi váltotta ki? Mi lett volna a könnyebb megoldás? Mit változtatott volna a helyzeten, ha a mai szövegekben felvázolt elvek nagyobb szerepet kapnak?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: