AZ ÖNZÉS TÖNKRETESZI A CSALÁDOT

„Ha az emberek félretennék büszkeségüket és az önzést, öt percen belül a legtöbb nehézség megoldódna" (Ellen G. White: Early Writings, 119. old.).

Az emberi természetet megrontotta a bűn. Talán az önzés átkában ismerhetjük fel leginkább a rossz hatást. Önzőnek születünk, ami már a kisbabákon is jól látszik, hiszen természetükből fakadóan nekik is saját kívánságuk az első. Én, én, én… Felnőttkorban ez a tulajdonság borzalmas módon mutatkozhat meg, méghozzá sokszor éppen a családon belül.

Jézus azért jött, hogy ezen változtasson (Ef 4:24). Igéjében megígéri, hogy ha benne élünk, nem megtörhetetlen ennek a pusztító tulajdonságnak az uralma rajtunk. Jézus élete a tökéletes példa arra, mit jelent önzetlenül élni. Minél inkább követjük élete példáját (1Jn 2:6), annál inkább képesek leszünk nem csak önmagunkért élni. A családok vezérelve. A családi kör a legfőbb próbaköve a keresztény engedelmességnek, ami ha ott megvalósul, óriási változást idéz elő a gyülekezetben is. Pál szólt erről az elvről, majd rátért, hogyan hat az engedelmesség a családi életre.

Keressük ki a következő szövegeket! Mit tudhatunk meg ezekből az önzetlen életről?

Fil 2:3–5 ______________________________________________________

1Jn 3:16–18 ___________________________________________________

Az előző White-idézetben az áll, hogy ha félretennénk a büszkeséget és az önzést, gyorsan elsimulna sok probléma, és nem gyűlne, mérgesedne, amíg megoldhatatlanná nem duzzad. A család minden tagja, elsősorban a szülők, tisztítsák meg magukat a kereszt lábánál ettől a bűntől (Péld 16:6), hiszen Krisztus áldozata az egész világmindenségben az önzetlenség legnagyszerűbb példája. Ahhoz, hogy valóban megtisztuljanak, újból és újból vissza kell térni a kereszthez, leborulva, könnyek között imádkozni, hittel, Isten akaratát elfogadva.

Mennyi időt töltünk a kereszt lábánál, hogy ott küzdjünk meg a bennünk fel-feltörő önzéssel? Mt 7:16 alapján vajon elég időt szánunk erre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: