SZERELMI ÉNEK

Baráti szeretet. A műben olvashatunk arról is, hogy a barátok szeretnek együtt lenni, őszintén beszélnek, törődnek egymás dolgaival. Végül tulajdonképpen két jó barát házasodik össze. Megszólal a feleség: „Ez az én barátom" (Én 5:16). A barát szó arra utal, hogy az említettek egymás társai, jó barátai, de nem hangsúlyozza a testi kapcsolatot. Boldog az a férj vagy feleség, akinek házastársa egyben jó barátja is.

Milyen oldalait ismerhetjük meg a szeretetnek az Énekek énekében elénk táruló szerelmi történetből? Én 1:2, 13; 2:10–13, 16; 3:11; 4:1–7; 5:16; 6:6; 7:1–9; 8:6–7

A költeményben meghitt, kedveskedő kifejezések és szeretetből fakadó jelek fejezik ki azt a vonzalmat, fizikai és érzelmi örömöt, amelyet férfi és nő talál egymásban. A Teremtő ajándéka a szerelem természetes meghittsége, amely által a házasságban szoros kötelék fonódik közöttük. Ha a férj és feleség engedi, hogy Isten szeretete hassa át szívét, emberi szeretetük „finomabbá, tisztábbá, emelkedettebbé és nemesebbé válik" – (Ellen G. White: The Adventist Home, 99. old).

Ezekben a versekben olvashatjuk a legeszményibb gondolatokat a szeretetről. Az őszinte szerelem nem alaptermészete az emberi szívnek, hanem a Szentlélek ajándéka (Róm 5:5). Az ilyen szerelem tartós egységbe forrasztja a férjet és feleséget. Nagy szükség van az elkötelezett szeretetre a szülő-gyermek kapcsolatban is, amelynek nyomán a kicsikben kialakul a bizalom. Ez az önfeláldozó szeretet, amely összeköti a hívőket mint Krisztus testének tagjait. Az Énekek éneke felhívás, hogy minden kapcsolatunkban cselekvő erőként hasson ez a szeretet. Salamon és Sulamit neve is a héber salom, azaz békesség, teljesség szóból származik. Kölcsönösen csodálják egymást (Én 4:1–5; 5:10–16). Kapcsolatuk egyensúlyát az összetartozó (páros) sorok és versek is érzékeltetik (jellegzetes héber költői eszköz – a szerk.). A fogadalom, „Az én szerelmesem enyém, és én az övé" (Én 2:16) az Édenben elhangzott mondatot idézi fel bennünk: „Ez már csontomból való csont, és testemből való test" (1Móz 2:23).

Hogyan mutatja be a baráti, meghitt viszony azt a bizalmas kapcsolatot, amely létrejöhet Isten és az ember között? Milyen párhuzamokat vonhatunk (pl. együtt töltött idő, a másik rendelkezésére állni stb.)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: