JOBB A TETŐ ORMÁN?

Hogyan csempész szavaiba némi humort a Példabeszédek könyvének írója a családi élet bosszúságait említve (Péld 21:9, 19; 27:15–16)? Hogyan hat az ilyen humoros megközelítés?

Számos példabeszéd témája a legszorosabb kapcsolataink köréből való. Enyhe élcelődéssel, kissé csípős, de elevenünkbe vágó megjegyzéssel fejeznek ki bizonyos gondolatokat, mint pl. a tapintatlan barátra vonatkozó mondás, „aki éneket mond a bánatos szívű ember előtt" (Péld 25:20).

A zsémbes asszonyokról olvasva a feleségek megtoldhatják a gyűjteményt a férfiakról szóló példabeszédekkel. Azzal érvelhetnének, hogy az ilyen, csak a nőket ostorozó mondások még tovább gerjesztik a problémát, hiszen a férjek is felelősek az otthon légkörének alakításáért, és ők is tudnak morgolódni. (Képzeljük el, milyen lehetett Kajafás vagy Annás otthonában az élet!)

A krónikus gyulladás egyik jele lehet a hőemelkedés. A veszekedés, zsémbelődés és panaszkodás pedig azt jelzi, hogy egy vagy több családtag haragot táplál a szíve mélyén. Lehet ez azért is, mert nem veszi ki mindenki a részét a feladatok végzéséből, vagy a családtagok nem tudnak igazán szót érteni egymással. A perlekedő fél a másik erőszakosságát, önfejűségét, a dolgok megbeszélésétől való elzárkózását akarja így ellensúlyozni. Ha a gyulladás elmúlik, a tüneteknek nyoma sem marad. A családoknak nem szabad elhallgatni a problémákat vagy eltávolodni egymástól, inkább Isten iránti szeretetükből és egymás iránti elkötelezettségükből kiindulva meg kell tanulni megfelelő módon beszélni érzéseikről, vágyaikról. Keressük meg a probléma gyökerét, és húzzuk ki!

Miért olyan fontos nevetni, derűs légkörben élni otthon? Milyen jótékony hatása van a jókedvnek? Milyen rossz következményekkel jár, ha jókedvünk nem helyes, inkább rossz útra visz?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: