Fegyelmezés szeretettel

Mit olvashatunk a Példabeszédek könyvében a fegyelmezés, a gyermekek helyreigazításának fontosságáról? Péld 10:17; 23:13–14; 29:1, 15

A szülők akkor büntetnek, ha gyermekeik rosszul viselkednek, engedetlenek, vagy szégyent hoznak rájuk. Isten milyen szándékkal fegyelmezi családjának fiatalabb tagjait? A Példabeszédek könyve rámutat: a fenyítés célja, hogy a jövő jobb legyen (Péld 19:18). A hívő szülők tudják, hogy a gyermekek természetét is megrontotta a bűn. Kizárólag egyetlen hatalom segítségére számíthatnak, ez a hatalom pedig Krisztus. A keresztény nevelés célja – ideértve a fegyelmezést is –, hogy Istenhez vezessük a gyermekeket.

Milyen üzenetet olvashatunk Péld 13:24; 23:13–14 verseiben?

Mindössze néhány vers említi a vesszőt, botot (héberül: shebet) a gyermekek fegyelmezésével kapcsolatban. A neveléssel foglalkozó keresztény szakirodalom általános magyarázata szerint a szülők csak úgy használják a veszszőt, mint ahogy a mennyei Pásztor vezeti nyáját vesszejével és botjával (Zsolt 23:4). A Szentírás másutt kiemeli, milyen fontos a türelmes tanítás, a következetes példaadás, a jó, bizalmas légkör kialakítása és a szoros kapcsolat, ha a gyermekekben változást akarunk előidézni (5Móz 11:18–19). Ha a fegyelmezéssel azt kívánjuk elérni, hogy helyreigazítson és jó útra tereljen, akkor a legfontosabb, hogy a gyerek érezze szülei szeretetét (Péld 13:24).

Mit tehetnek a szülők, ha a büntetés nem érte el a kívánt célt, mivel túl kemény volt, vagy a gyermek félreértette?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: