HŰSÉG

Soroljuk fel, milyen bajokat, következményeket von maga után a házasság előtti nemi kapcsolat vagy egy házasságtörő viszony, amiről Péld 5:3–14-ben is olvashatunk!

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

_______________________________________________________________

A még nem házasságban élő hívők a házasságra tartogatják legmeghittebb érzéseiket és a testi kapcsolatot, a már házasok viszont megélik azt a házasság kötelékén belül. A Példabeszédek könyvének tanácsa kifejezetten a férfiakat szólítja meg, az Énekek énekében ugyanez a gondolat viszont a nőknek szólóan szerepel (Én 4:12–15). Mindig gondolni kell a tiltott szerelem bűnének rettenetes következményeire, amikor olyan nagy a csábítás ereje. A könnyelmű szerelmi kalandokban nincs helye az elkötelezettségnek, ezért nincs is igazi meghittség bennük. Az ilyen kapcsolatokban az ember elherdálja anyagi javait, fizikai erejét és érzelmeit. Még ennél is fontosabb, hogy számot kell adnunk Istennek az életünkben hozott döntéseinkért.

A testi kapcsolat Isten egyik legszebb ajándéka, amelyet az embernek adott, hogy a házasélet kiváltsága legyen (Mt 19:5; 1Kor 7:3–4; Zsid 13:4). A Példabeszédek könyve az éltető, bőséges vízforrás finom jelképével mutatja be, milyen gyönyört és megelégedést találnak szerelmükben a házasok. Ezzel áll szemben a hűtlenség okozta tékozlás. Az ifjúságod felesége (Péld 5:18) kifejezés arra utal, hogy az idősödő párnak továbbra is fenn kell tartania a szövetséget, a férj még akkor is gyönyörködik (Károly ford.) felesége szerelmében, vagy örül (új prot. ford.) annak.

A bűneset utáni bukott állapotban a nemi vágy sokakat eltérít Isten eredeti tervének útjáról. Isten megadta az emberiségnek a gondolkodás és a választás képességét is. Az ilyen kísértések végül teljesen legyűrhetetlenné válnak, ha az ember nem áll ellen következetesen. Viszont ha az ember szilárdan kitart az isteni terv mellett, és csak a házasságon belül él nemi életet, akkor gátat vet a törvénytelen kapcsolatok kialakulásának. Helyes döntés, ha valaki egész életén át Isten terve szerint akar élni ezen a téren is, kitartása pedig busás jutalommal jár.

Mit tanácsolhatunk annak, akiről tudjuk, hogy olyan kísértésekkel küzd, amelyek házasságokat tehetnek tönkre?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: