Családoknak szóló bölcs tanácsok

E HETI TANULMÁNYUNK: Példabeszédek 5:3–14; 13:22; 14:26; 17:22; 23:13; 31:10–31; Máté 19:5; 1Korinthus 7:3–4

„Bizodalmad legyen az Úrban teljes elmédből; a magad értelmére pedig ne támaszkodjál. Minden te útaidban megismered őt; akkor ő igazgatja a te útaidat" (Péld 3:5–6).

KULCSGONDOLAT: A házas- és családi élettel kapcsolatban velős, gyakorlati tanácsokat talál a Szentírásban mindenki, aki figyel rá.

A Példabeszédek könyvét tanácsok, versek, kérdések és bölcs mondások alkotják. Ez a könyv a gyakorlati életbölcsesség tárháza. A családi kapcsolatokról közvetlenül is szó esik, más tanácsokat pedig alkalmazhatunk az otthoni életre is. A Példabeszédek könyve lényegében olyan családi irat, amely apáról fiúra hagyományozza a hívő élet kulcsát. Hasonlóan ahhoz, mint amikor az otthonról elköltöző főiskolás fiúnak vagy lánynak leírják a szülők tanácsaikat, a Példabeszédek könyvének írója is megszólítja olvasóit: „Hallgasd, fiam, a te atyádnak erkölcsi tanítását, és a te anyádnak oktatását el ne hagyd" (Péld 1:8). Mózes ötödik könyve szerint a szülőknek kötelessége meggyőződésüket továbbadni a következő nemzedéknek, és éppen ez történik a Példabeszédek könyvében. Az apa szavai által Mennyei Atyánk hangját halljuk, aki hív, hogy tanuljunk tőle.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: