SZOLGÁLAT – SZERETETTEL

Mit tanácsol Pál apostol a gyermekeknek az Efézusi levélben? Milyen sajátos vonást fedezhetünk fel a szülőknek szóló tanácsokban? Milyen kapcsolat van a tanácsok két része között? Ef 6:1–4

A keresztények számára is kötelező érvényű a „tiszteld atyádat és anyádat" parancsolat. Ef 6:1-ben a szülők többes számú alak azt jelöli, hogy a gyermek mindkettőt tiszteli. Itt együttes szülői kapcsolatról van szó, nem csak az anyáknak kell hordaniuk a szülői felelősséget. Az Úrban kifejezéssel az apostol azt is elmondja, hogyan engedelmeskedjen a gyerek. Isten nem várja el tőlük, hogy eleget tegyenek a keresztény hittel ellenkező parancsoknak vagy elvárásoknak (vö. ApCsel 5:29).

Az útmutatás általánosságban szól a szülőknek, az apáknak és az anyáknak is, annak ellenére, hogy itt csak az apákat említi az apostol. Ez azért lehet így, mert a ház népének irányítása és fegyelmezése jellemzően az apák szerepe volt, vagy azért, mert az apák nevelői stílusa és az erő alkalmazása ingerelhette és megkeseríthette gyermekeiket régen is, éppúgy, mint ma.

Az ingerelni (Ef 6:4) szó azt jelenti, haragot kelteni, felizgatni, felbőszíteni, megharagítani. A szülők figyeljenek oda serdülőkorú gyermekeik érzelmi igényeire, és a szabályok fenntartása mellett mindenképpen igyekezzenek a köztük lévő kapcsolatot is ápolni! A tanítás és intés szavak említése arra utal, hogy Isten elvárja tőlünk: gyermekeinket fegyelemmel és a hívői értékekkel összhangban neveljük.

A következőkben ismét egy sokatmondó meghatározással találkozunk: az Úr tanítása és intése szerint kell nevelni a gyerekeket. Ezekben a versekben keresztény nevelési módról van szó, amelynek legfontosabb célja hozzásegíteni a gyerekeket, hogy kapcsolatba kerüljenek Istennel, igazán értékeljék az örökkévalóság dolgait. Jézus tanítása hat a keresztény szülők nevelési módjára. A keresztény nevelés, amint ezekből a versekből is láthatjuk, szeretetből fakadó szolgálat, amellyel a keresztény édesapák és édesanyák körülveszik gyermekeiket.

Gondolkodjunk el arról, milyen kapcsolatban vagyunk szüleinkkel! Mit tehetünk azért, hogy meggyőződjünk róla, valóban tiszteljük-e őket?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: