LELKI NEVELÉS OTTHON

Hogyan fejezi ki Mózes annak fontosságát, hogy a szülők beszéljenek gyermekeiknek Isten igazságáról (5Móz 6:7)? Milyen nehézségekkel kell a szülőknek megküzdeniük az utolsó időkben?

Az eredeti héberben a „megélesíteni" (5Móz 32:41) ugyanaz a szó, mint amit „eszébe vésni"-nek (5Móz 6:7, kat. ford.) „ismételgetni"-nek (új prot. ford.) vagy „gyakorolni"-nak (Károly ford.) fordíthatunk magyarra. Amikor az édesanyák és édesapák átadják lelki tapasztalataikat fiaiknak és lányaiknak, „megélesítik", azaz felkészítik a fiatalokat a rájuk váró lelki megpróbáltatások fogadására. Az ülsz és jársz, valamint a lefekszel és felkelsz szópárok arra utalnak, hogy a tanítás állandó, folyamatos legyen, végezzük minden tevékenységünk közben. Idő kell hozzá, hogy a hitet megfelelően be tudjuk mutatni.

Mit akart elérni atyai tanácsaival Salamon? Péld 2:1–9; 3:5–8

Nem elvont tudomány a hit átadása a következő nemzedéknek. Jól tudják az istenfélő, gyermekeikkel törődő szülők, hogy csak a munka felét végezhetik el. Végeredményben fejlődésük során a fiatalok saját maguk állítják össze életük értékrendjét. A keresztény szülők engedik szabadon választani gyermekeiket, még ha néha félnek is attól, hogy szeretteik nem hoznak majd jó döntést. A Példabeszédek könyvének szerzője kérleli a fiatalokat, hogy tanuljanak az idősebbektől. Ne féktelenül, önfejűen, csak saját elgondolásaik szerint éljenek, hanem kérjék Isten vezetését. Ugyanakkor a könyv kiemeli azt is, hogy milyen fontos a szabad választás lehetősége. A szerző újból és újból szól a fiatalok szívéhez és értelméhez is, hogy Isten útját válaszszák.

A legújabb felmérésekből kitűnik, hogy ténylegesen milyen kevés időt fordítanak a szülők gyermekeik nevelésére (talán naponta csak másodperceket), ugyanakkor a gyerekek órák hosszat nézik a tévét, videó- és számítógépes játékokat játszanak. Mit tehetnek a szülők, hogy változzon a helyzet? Az együtt töltött idő értelmes kihasználása jelentené a megoldást? Hogyan vehetik fel a szülők a versenyt a tévével, az elektronikus játékokkal vagy bármi más időrabló szórakozással, hogy értelmesebben teljen az együtt töltött idő?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: