A GYERMEK SZÍVÉNEK ŐRZÉSE

A kutatások is alátámasztják, hogy már a gyermekekben kialakul a lelki élet. Hiszik, hogy Isten létezik és törődik velük. Jézus is odafigyelt a gyerekekre, és tanításaiban beszélt a lelki fejlődésükről.

Hogyan foglalkozott Jézus a gyerekekkel? Mit mondott a hitükről? Mt 18:2–5; Mk 9:36–37, 41

_______________________________________________________________

Jézus elismerően szólt a gyermekek hitéről. Az ilyen hit kialakulásához hozzájárul az az érzelmi biztonság, amelyet a gondoskodó szülők megadnak gyermekeiknek. Ha otthon bármilyen kérdést fel lehet vetni, bármilyen témáról lehet beszélni, akkor a gyermekek megtanulják, hogy Istennek bátran elmondhatnak mindent. Ha a családban a gondoskodó szeretet a jellemző, akkor ki-ki megkapja, amire szüksége van. Ha a szülők fizikailag és lelkileg is elérhetők, a gyerekek megtanulják, hogy Isten törődik velük, mindig számíthatnak rá. Ha a szülők elmondják gyerekeiknek, mennyire fontosak számukra, a gyerekek jobban megértik, hogy Isten szemében is fontosak.

Mire figyelmeztette Krisztus azokat, akik bántják vagy bűnre viszik a gyerekeket? Mt 18:5–6; Mk 9:42

_______________________________________________________________

Minden olyan magatartás vagy cselekedet, amely akár érzelmileg, akár fizikailag árt a gyermeknek, megnehezíti, hogy hinni, bízni tudjon Istenben. Amikor szexuálisan zaklatnak egy gyereket, és különösen, ha a szülő teszi azt, a lelke mélyéig hasít az elhagyatottság, úgy érzi, mindenki elárulta. Ilyen sebek miatt sokan egész életükön át képtelenek elfogadni Isten tökéletes szeretetét vagy házastársuk érzelmeit. Csak Isten kegyelme, a gyógyulásban segítő, megértő környezet és képzett tanácsadók támogatása által képes feldolgozni a sérüléseket az, akinek rossz élményekben volt része.

Mennyiben befolyásolja a Jó Pásztorral való kapcsolatunk, hogyan gondozzuk saját „nyájunkat"? Mi mindenen kellene változtatni a gyerekeinkkel, diákjainkkal való kapcsolat terén?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: