A HÁZASSÁG VÉDELME

Olvassuk el a következő szövegeket! Milyen, a jó házassághoz elengedhetetlen elveket ismerhetünk meg belőlük?

2Móz 20:14, 17 ________________________________________________

Péld 5:15–20___________________________________________________

Gal 6:2 _______________________________________________________

Fil 2:4_________________________________________________________

A bibliai gondolkodásmód szerint a szoros kapcsolatokat szövetségkötéssel pecsételik meg. A legfontosabb ilyen szövetségkötés Isten és az ember között jött létre (1Móz 9:9–17; Ésa 55:3; Zsid 13:20). Az emberek által kötött szövetségek kötelező érvényűek, velük ígéretek, kiváltságok és kötelezettségek is járnak, amelyek minden házasságban kulcsfontosságú szerepet töltenek be. Az Isten színe előtt kötött szövetség az Istentől származó hűség értékét kívánja bevinni az emberi kapcsolatokba, ahol e nélkül gyakran megbízhatatlannak bizonyulnak az ígéretek (vö. 5Móz 7:9).

Ezékiás próféta a házassági eskü hasonlatával mutatja be Istennek menyasszonyával, Izraellel kötött szövetségét (Ez 16:8). A házassági esküt megszegi, aki valamilyen módon megszentségteleníti a házasság egységét, pl. amikor a házasságtörő asszony „elhagyja az ő ifjúságának férjét, és az ő Istenének szövetségéről elfelejtkezik" (Péld 2:17), vagy amikor a férj elutasítja ifjúsága feleségét, „szövetséges" feleségét (Mal 2:14). A házasság elején – ifjúkorban – tett szent fogadalmakat egész életünk során tiszteletben kell tartanunk. Az emberi szív keménysége. Isten alapította a házasságot, az emberek azonban bűnben élnek. A keresztények között is előfordul, hogy a házasság zátonyra fut. Jézus kitért rá, hogy az emberi szív keménysége miatt engedélyezte Mózes a válást (Mt 19:8; vö. 5Móz 24:1–4).

Miért olyan fontos meghalni az énnek, ha azt akarjuk, hogy a házasság erős maradjon? Milyen területen kell még inkább megtagadnunk önmagunkat, hogy a különböző emberi kapcsolataink jól működjenek?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: