A HÁZASSÁG MÓZES ELSŐ KÖNYVÉBEN

Jézus akkor beszélt a házasságról, amikor valaki a válásról kérdezte. Mire utalt válaszában? Mit emelt ki? Mt 19:3–5; vö. 1Móz 1:26–28; 2:24–25

1Móz 1. és 2. fejezetét idézve Krisztus újból elmondta, hogy mi volt Isten eredeti terve a házassággal. 1Móz 1:26–28-ban is olvashatunk arról, hogy az emberek a teremtéstől kezdve kétneműek, férfiak és nők (vö. 1Móz 5:2). Isten előtt egyenlők az utódok létrehozásának áldása, valamint a föld gondozása tekintetében is. 1Móz 2. fejezetében olvashatunk arról, hogyan teremtette Isten a férfiakat és a nőket, hogyan kezdődött a házasság. Jól tudta az Úr, hogy az embernek szüksége van társra és a házasélet beteljesülésére, ezért adta Ádám mellé a „segítőtársat" (1Móz 2:18). A Szentírás gyakorta utal Istenre úgy, mint aki segíti az emberiséget (vö. 5Móz 33:7, 26, 29). A rendhagyó sebészeti beavatkozás után, miután különleges módon megformázta Évát, Isten a házasság kötelékével kapcsolta össze a két ember életét (1Móz 2:21–22). A férfi boldogan nevezte társát asszonynak (héberül: isa) –, aki hozzá tartozik, és aki más, mint ő (héberül: is).

A házasság melyik elemeit említi 1Móz 2:24?

A házasság – egy férfi és egy nő egész életre szóló közössége – azzal jár, hogy mindkét fél (1) elhagyja apját és anyját, (2) attól kezdve egymáshoz ragaszkodnak, és (3) egy testté válnak. Az elhagyja kifejezés arra utal, hogy egy új családot hoznak létre. A család bizonyos korlátait nem szabad átlépni. A ragaszkodás a házassági fogadalomban kifejezett kölcsönös elkötelezést fejezi ki. Az egy testté válás pedig a házasélet fizikai oldalára, valamint az egész életen át tartó bensőséges kapcsolatban való fejlődésre, kiteljesedésre vonatkozik, amelyet Isten terve szerint a házaspárnak életük minden területén tapasztalniuk kell.

Hogyan tükrözi az édeni házasság azokat az elveket, amelyek által jobban megérthetjük Istennel való kapcsolatunkat?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: