Január 13.

A témába vágó szentírási szakaszok kiválasztása: A Szentírás alapján érthetjük meg Isten tervét a családi élettel kapcsolatban, mégsem alkalmazhatunk szó szerint mindenhol minden megjegyzést (pl. a lázadó fiakra [5Móz 21:18–21] vagy azokra a nőkre kimondott halálos ítélet, akiknek a házasságkötés előtt már volt komoly kapcsolatuk [5Móz 22:20–21]).

Úgy ismerhetjük meg Isten akaratát a mai családi életre vonatkozóan, hogy

- tanulmányozzuk az üzenet teológiai és történelmi összefüggéseit;

- megértjük a szöveg eredeti jelentését;

- egy témával kapcsolatos szövegeket összehasonlítunk más hasonló jellegű szövegekkel; keresünk olyan szövegeket, amelyekben más bibliai írók is alátámasztják az állítást, valamint megértjük, hogyan alkalmazták és vették át az Újszövetség írói az Ószövetségből származó anyagokat;

- széles körben keresünk olyan elveket sőt részleteket is, amelyek a mai családi élettel kapcsolatosak.

BESZÉLGESSÜNK RÓLA!

1. Mi az egészséges családi élet legfontosabb feltétele? Egy vagy több feltétel szükséges?

2. Beszélgessünk azokról a képekről, amelyek által Isten bemutatja népével való kapcsolatát! Beszéljünk arról is, hogy a csoportban kihez melyik hasonlat áll közelebb! A különböző képek használata mit árul el arról, hogyan közelít Isten a különböző emberekhez?

ÖSSZEFOGLALÁS: A Szentírásban más és más formában találkozunk a családi életre vonatkozó tanítással. Olvashatjuk Isten közvetlen parancsát, a házasság és családi élet különböző példáit. A Példabeszédek könyve tartalmazza az emberi kapcsolatokat szabályozó elveket, mindenek felett azonban ott van Isten példája, aki mint népe férje és atyja mutatja be magát. A család tagjai egyre közelebb kerülnek Istenhez és egymáshoz is, miközben az így felfedezett gondolatok vezetik és erősítik őket.


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2006. 1. negyedév

Családok Isten családjában

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: