MIT MONDOTT JÉZUS A CSALÁDRÓL?

Mit gondolt Jézus a családi kapcsolatokról a következő versek szerint?

Mt 19:4–6 _____________________________________________________

Mk 7:9–13 _____________________________________________________

Jn 5:17–18 ____________________________________________________

Jn 19:26–27 ___________________________________________________

Földi szolgálata során Jézus is kiemelte, mi volt Isten terve a családi élettel. A házassággal kapcsolatban egyértelműen beszélt Isten tervéről, különösen akkor, amikor a farizeusok kérdezgették a válásról. Az ötödik parancsolatra, a szülők tiszteletére gondolt. A farizeusok szemére vetette, hogy biztatták az embereket, adományként adják be azt a pénzt is, amelyet idős szüleik ellátására kellett volna fordítaniuk. Valószínűleg azzal fejezte ki leginkább, mennyire fontosnak tartja a szülők és gyermekek kapcsolatát, hogy Atyjának nevezte Istent. A kereszten jelét adta édesanyja, Mária iránti szeretetének és törődésének. Még abban a rettenetes órában is gondja volt rá, hogy elrendezze: szeretett tanítványa otthonában a lehető legjobb gondviselésben részesüljön az asszony, aki dajkálta, szeretettel vette körül, és évek során át csodálattal figyelte.

Mt 10:35–37; Mk 3:32–35; Lk 9:59–62; 14:26 – Vajon miért mondott ilyesmit Jézus? Hogyan hozhatjuk összhangba fentebb idézett mondásait azzal, amikor másutt a családi élet fontosságát hangsúlyozta?

Jézus, aki a kezdet kezdetén családba helyezte az embert, földi szolgálata során nem változtatta meg véleményét a családdal kapcsolatban. Isten Fia továbbra is ezt a köteléket tartotta a gondoskodás, a támogatás és az erő forrásának éppúgy, mint ahogy azt a teremtéskor eltervezte. Fontos a család, azonban tekintettel kell lennünk arra, hogy mindenekfelett Istennek tartozunk hűséggel.

Isten azt várja tőlünk, hogy hűségesek legyünk hozzá úgy a gyülekezeti, mint a családi életünkben. Hogyan tudjuk erőnket, időnket, javainkat helyesen beosztani e két fél között? Milyen veszély leselkedik azokra, akik annyira elfoglalják magukat Isten dolgaival, hogy családjukat elhanyagolják?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: