LEGYETEK ERŐSEK

A tusakodás (Ef 6:12) a keresztény küzdelmét jelöli, és két dologra is utal. Az első: a kézitusa vagy birkózás képét vetíti elénk. A második: az ellenség annyira közel van hozzánk, mint birkózás közben a küzdőfél. Az ellenfél egyrészt igyekszik álcázni magát, ugyanakkor vakmerő is, semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy megtévessze azokat, akik Krisztusban hisznek, bíznak. A keresztény élet és hit három alapelvén múlik a harc kimenetele: „legyetek erősek" (10. vers); „öltözzétek föl az Isten minden fegyverét" (11. vers); és „álljatok" (14. vers, lásd még: 11., 13. versek). Ma az első lényeges dologgal foglalkozunk, a másik kettőt pedig majd később vizsgáljuk meg.

A legyetek erősek kifejezés harmincnál is többször szerepel a Bibliában, ebből háromszor az Újszövetségben. A felszólítással gyakorlatilag azt mondja Isten: Tőlem kapod az erőt! Ezért légy erős, és ne félj!

Keressük ki a következő bibliaszövegeket és figyeljük meg, milyen biztonságot sugároz mindegyik, függetlenül a körülményektől, amelyekkel szembe kellett nézni! Józs 10:25; Ésa 35:4; Dán 10:19; 1Kor 16:13

Pál arra szólít, hogy legyünk erősek az Úrban (Ef 6:10). Az örök ellenséggel csak akkor szállhatunk szembe sikerrel, ha Isten oldalán állunk. „Nem erővel, sem hatalommal, hanem az én lelkemmel! azt mondja a Seregeknek Ura" (Zak 4:6). Pusztán emberi erővel nem mérkőzhetünk meg a gonoszság seregeivel, legyünk bármilyen erősek, edzettek és erkölcsileg makulátlanok. Ehhez a küzdelemhez szükség van a lelki hatalmasságokra. A gonosz elleni harchoz nem elegendő akár csak egy hajszálnyival is kevesebb az Istentől származó erőnél, amit a Szentlélek közvetít. „Nálam nélkül – mondja Jézus – semmit sem cselekedhettek" (Jn 15:5). Pál ehhez hozzáfűzte: „Hála az Istennek, aki a diadalmat adja nékünk a mi Urunk Jézus Krisztus által" (1Kor 15:57). Az Ő kegyelme elegendő mindenre (2Kor 12:9).

Pál még egy gondolatot fűzött a tanácshoz, hogy Legyetek erősek az Úrban. Az Úrban lévő erő az Ő hatalmas erejéből árad ránk (Ef 6:10). Pál már korábban is, Ef 1:17–21 verseiben azért imádkozott, hogy mi is tapasztaljuk Isten hatalmát, amit Krisztus feltámasztásával bemutatott. Ef 2:1–7 szakaszában arról írt az apostol, hogyan tapasztalhatjuk ezt az erőt. Ahogy Isten képes volt feltámasztani Krisztust a halálból, minket is fel tud támasztani a bűn halálából, és új életre kelt Krisztusban. A feltámadás erejével küzdjünk „a gonoszság lelkei ellen, melyek a magasságban vannak" (Ef 6:12).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: