AZ ÖRDÖGNEK MINDEN RAVASZSÁGA (Efézus 6:11)

A lelki küzdelemről szólva Pál általánosan figyelmeztet az ördög minden ravaszságára (Ef 6:11).

Mi lehet az ördög minden ravaszsága? Az ördög nem feltétlenül a legnyilvánvalóbb gonosz módon támadja a hívőket. Módszereit gyakran leplezi, kísértéseivel olyan látszatot kelt, mintha magasztos, fennkölt ügyeket szolgálna. Két példa: úgymond nemes dologra célzott Éva megkísértésekor (lásd: 1Móz 3:1–5); Júdást pedig arra sarkallta, tegyen meg mindent azért, hogy itt a földön megalapítsák a Messiás birodalmát.

C. S. Lewis egyik könyvében olyan képzeletbeli leveleket közölt, amelyeket Csűrcsavar, a tapasztalt gonosz lélek írt fiatal munkatársának, aki még nem elég jártas a szentek elgáncsolásának művészetében. Tegyük fel, János az édesanyjáért imádkozik, akit reuma gyötör. Csűrcsavar azt tanácsolja ifjú társának, ilyenkor ne azon mesterkedjen, hogy megingassa Jánosnak az ima erejébe vetett hitét, inkább késztesse állandó imádkozásra, még akkor is, amikor inkább masszíroznia kellene édesanyja fájó ízületeit.

Egy következő levelében pedig a fortélyos ördög, Csűrcsavar azt javasolja, hogy a keresztényeket óriási horderejű elméleti kérdésekkel kössék le, mert akkor észre sem veszik a valódi, közvetlen problémákat. Csűrcsavar szerint az a játék lényege, hogy „árvíz idején mindannyian poroltóval futkározzanak" – (C.S. Lewis: The Screwtape Letters, [London: Collins Clear–Type Press, 1956.] 128–129. old.).

Keressük ki a következő szövegeket, és nézzük meg, Sátán mely módszereit ismerhetjük fel! Melyik módszere tűnik ismerősnek?

Jób 2:9________________________________________________________

Zak 3:1________________________________________________________

Lk 22:3________________________________________________________

Jel 12:12_______________________________________________________

Mk 4:15_______________________________________________________

2Pt 3:4________________________________________________________

1Thessz 2:18___________________________________________________

2Kor 2:10–11__________________________________________________


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: