A LÉLEK TELJESSÉGÉVEL JÁRJATOK (Efézus 5:18–20)

A keresztény élet négy eleme után Pál megemlítette az ötödiket, ami talán a legfontosabb: „teljesedjetek be Szentlélekkel" (Ef 5:18). A Szentlélekkel teljes hívőnek lesz ereje szeretetben, világosságban, bölcsességben és az eljövendő ítéletre gondolva keresztényként élni. A bennünk lakozó Szentlélek két nagyszerű ajándéka, hogy világosságot és erőt nyerünk tőle.

Olvassuk el Ef 5:18 versét! Miért említette az apostol az alkoholt? Mit akart kihangsúlyozni (lásd még: Róm 6:16)?

Pál itt az alkoholt említette példaként, de bármi mást megnevezhetett volna, ami a hívő és a Szentlélek hatalma közé áll. Más szóval tehát, nem engedhetjük, hogy valami is uralkodjon rajtunk a Szentlélek hatalma felett ill. azon túl. Pál itt egy alapvető teológiai tételt fogalmazott meg, ami szorosan kapcsolódik a Szentlélek munkálkodásának eredményeként történő újjászületés és megszentelődés tapasztalatához. Minden keresztény tegye fel magának a kérdést: Kinek az uralma alatt van a testem, az elmém és a lelkem? Az alkohol, a kapzsiság, a testi kívánság, az irigység vagy bármi más uralma alatt állok-e, ami akadályozhatja keresztény életemet, vagy valóban a Szentlélek uralma alatt élek? A Lélek irányít arra az útra, amelyen haladnunk kell. Ha bármi más irányít, akkor bizonyosan tévúton járunk.

Ha beteltünk Szentlélekkel, mennyi hely marad másra? Mit mondott Pál az efézusi hívőknek, miután arra szólította őket, hogy teljesedjenek be Szentlélekkel (Ef 5:19–21)? Milyen kapcsolatban állnak ezek egymással?

Mit válaszolnánk, ha valaki megkérdezné: részesültünk-e a Szentlélekben? Mit hozhatnánk fel annak bizonyítékaként, hogy a Lélek teljessége lakozik bennünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: