„FELÖLTÖZZÉTEK AMAZ ÚJ EMBERT" (Efézus 4:20–24; Róma 12:1–2)

Pál először arra kérte a hívőket, hogy vetkezzék le az óembert (lásd: Ef 4:22). Milyen tanácsot adott ezután (Ef 4:22–24)?

Amikor az ember elfogadja Krisztust, »levetkőzi« a pogányság régi életstílusát, de ez önmagában még nem elég. A kereszténység nem a tiltások vallása. A kereszténynek az új életforma által erkölcsi és lelki téren fel kell emelkednie. Ezért bátorítja a hívőket Pál: „megújuljatok pedig a ti elméteknek lelke szerint, és felöltözzétek amaz új embert" (Ef 4:23–24).

Ha az óember életét a hiábavaló gondolkodásmód jellemzi, akkor az új gondolkodásmódjában különbözik tőle. „Ne szabjátok magatokat e világhoz, hanem változzatok el a ti elméteknek megújulása által" (Róm 12:2).

Hogyan újuljanak meg a hívők gondolkodásmódjukban (Róm 12:2; 1Kor 2:9–16; Fil 4:8–9)?

A pogányok hiábavaló, sötét és bűnös életének bemutatása után (Ef 4:17–20) Pál kihangsúlyozta: amikor az efézusiak elfogadták Krisztust, megtanította őket arra, hogy a korábbi életformától elszakadjanak. Három szóval – tanultátok, megértettétek és megtaníttattatok – emlékeztette a hívőket arra, hogy már jól tudják, milyen hatást gyakorol életformájukra az üdvösség és az újjászületés. Ezt az igazságot nem emberi forrásból nyerték, hanem egyenesen Jézustól (Ef 4:21). Nem véletlenül fordul itt elő Jézus neve. Pál abban akarta megerősíteni levele olvasóit, hogy a történelem által ismert Jézus, aki testet öltött, akit keresztre feszítettek, aki feltámadt és a mennybe ment, Ő maga az igazság, és Ő jelenti ki az igazságot (Jn 14:6).

„Akik befogadják a Megváltót, Isten gyermekei lesznek… Gondolkodásmódjuk megváltozik… Attól kezdve nem önmagukat szeretik a világon legjobban, hanem Istent és Krisztust" – (Ellen White megjegyzései, Seventh-day Adventist Bible Commentary, 6. köt. 1117. old.).

Mit tapasztaltunk keresztény életünk során? Egyetlen szempillantás alatt tisztultunk meg gondolatainkban, szívünkben, céljainkban és tetteinkben egyaránt? Ha nem így történt, akkor milyen hétköznapi, gyakorlati dolgok voltak segítségünkre? Mi akadályozhatja a megtisztulást?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: