EGYSÉG: NÖVEKEDNI KRISZTUSBAN (Efézus 4:14–16)

Ef 4:12–13 verseiben a befejező gondolat az, hogy Isten nemcsak azért adta a lelki ajándékokat, hogy felkészítse a tagokat a gyülekezeti szolgálat munkájára, hanem azért is, mert el akar vezetni „a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére". Az még nem elég, hogy az ember Krisztus oldalára áll, részese lesz a minden megoszláson felülkerekedő egységnek, és felkészül a szolgálatra. A keresztényeknek fejlődniük is kell Krisztusban. A 14–16. versek felvázolják a növekedés elemeit. (A jövő heti tanulmányunk a 17–32. versekig terjedő szakasz alapján tovább foglalkozik a növekedés témájával, és azt emeli ki, hogy milyen az újjászületett, érett, felnőtt ember életformája.)

Ef 4:14 – „többé ne legyünk gyermekek". Hogyan értelmezhetjük ezt összevetve azzal, amit Jézus Mt 18:3 versében mondott?

Isten azt akarja, hogy olyanok legyünk mint a gyermekek, de ne legyünk gyermetegek! Elvárja, hogy elhagyjuk „a gyermekhez illő dolgokat" (1Kor 13:11), és a felnőtt kor érettségével éljünk. Tudjunk különbséget tenni a lelki és a világi dolgok között, a tej helyett szilárd táplálékot fogyasszunk (1Kor 3:2).

Mitől óv még az apostol a 14. versben? Hogy állunk ezen a területen?

A szilárdság azt jelenti, hogy kitartunk hitünk mellett, megkülönböztetjük az igazságot a tévedéstől, és nem engedjük félrevezetni magunkat azok által, akik az igazság látszatát keltik. Ehhez elengedhetetlenül szükséges, hogy erősen álljunk Isten Igéjének alapján, és amikor az „álnok", „ravasz" és „csalárd" (Ef 4:14) lelkületű emberek támadnak, szilárdan megállhassunk Isten bizonyságtételébe kapaszkodva (Ésa 8:20).

Pál arról is szót ejt, hogy fontos „szeretetben" elmondani az igazságot (Ef 4:15). Ez szó szerint azt jelenti, hogy cselekedni az igazságot, szeretetben. Az egyháznak különbséget kell tenni az evangélium és a tévtanítás között, és még ekkor is szeretettel kell megfogalmazni az igazságot. „Az igazság megkeményedik, ha nem lágyítja meg a szeretet, a szeretet pedig elerőtlenedik, ha nem szilárdítja meg az igazság" – (John R. W. Stott: The Message of Ephesians, 172. old.).

A növekedés legvégső jele pedig a fenntartások nélküli elkötelezettség és engedelmesség Krisztus iránt. Mi vagyunk Krisztus teste, és a test minden tagjának kapcsolatban kell állnia Krisztussal. Az igazság akkor is igazság marad, ha durván mondjuk el? Miért?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: