EGYSÉG: KÜLÖNBÖZŐ AJÁNDÉKOK (Efézus 4:7–11; 1Korinthus 12:28–31)

Ef 4:6 versében ez áll: „mindeneknek Atyja, aki mindeneknek felette van és mindenek által és mindnyájatokban munkálkodik". Az egyház egységét hangsúlyozta az apostol, amikor kijelentette, hogy mindannyiunk Atyja az Isten. A 7. versben hozzátette: „midenikünknek pedig adatott a kegyelem a Krisztustól osztott ajándéknak mértéke szerint". Nem kapta mindenki ugyanazt az ajándékot, és nem is ugyanannyit kaptunk (11. vers)! Ezért a továbbiakban Pál nem úgy folytatja, hogy mindannyian (6. vers), hanem hogy mindenikünk (7. vers), így tér rá az egyház egysége után a különbözőségekre. Ez azonban nem megoszlást jelent, hanem azt, hogy más és más ajándékokat kaptunk, amelyeket az egyház egysége érdekében kell felhasználnunk. Az ajándékokat osztó Lélek által végezhetjük munkánkat.

Olvassuk el Ef 4:7–11 verseit! Mit mondott itt Pál? Hogyan segítenek szavai felismerni Istentől kapott ajándékainkat?

Amikor Krisztus felment „a magasságba", ajándékokat küldött a hívőknek (8. vers), vagyis ekkor küldte a Szentlelket a földre. Hogyan értelmezhetjük akkor a 9. verset, ahol azt írta az apostol, hogy Krisztus „előbb le is szállott a föld alsóbb részeire"? A felmenetel és a leszállás közötti különbség nem térbeli, inkább teológiai. Mennybemenetele és Isten jelenlétében való felmagasztaltatása szemben áll leereszkedésével, és a kereszten történt legmélyebb megaláztatásával (Fil 2:5–11). Krisztus azzal ünnepelte meg az alászállással aratott győzelmét és felmagasztaltatását, hogy ajándékokat küldött az egyháznak, amelynek tagjait kiragadta a sötétség fejedelmének kezéből. Jézus mindeneket betölt azáltal, hogy győzelmet aratott Sátán felett és felemelkedett „feljebb minden egeknél" (Ef 4:10). Ő az egész világmindenség Ura, mégis szorosan kötődik földi egyházához, és elárasztja azt ajándékaival.

Nevezzük meg az Ef 4:11 versében felsorolt ajándékokat! Hasonlítsuk össze listánkat a Róm 12:6–8 és 1Kor 12:28–31 részeiben szereplő ajándékokkal! Mit árult el Pál ezek természetéről és hasznáról? Kérdezzük meg önmagunktól is, hogy milyen ajándékot kaptunk? Hogyan használjuk mostanában Istentől kapott ajándékainkat? Miként fejleszthetjük képességeinket, hogy még eredményesebben kamatoztassuk az Úr művében?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: