HOLTAK A BŰNEIKBEN (Efézus 2:1–3)

A bűn lett az emberiség sorsa attól a pillanattól fogva, amikor Ádám és Éva úgy döntött, hogy saját akaratának, és nem Isten kívánságának enged. „Miképpen egy ember által jött be a világra a bűn, és a bűn által a halál, és akképpen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek" (Róm 5:12). A bűn az egész világra kiterjed (Róm 3:23), ezért a halál is az egész világon uralkodik.

Mit árulnak el a bűn természetéről a következő szövegek?

1Jn 3:4 ________________________________________________________

Jak 1:15_______________________________________________________

Ésa 59:2 ______________________________________________________

Róm 14:23 ____________________________________________________

Ef 2:2–3 versei három dolgot sorolnak fel a hitetlenekkel kapcsolatban. (1) „A világ folyása szerint" élnek (2. vers), azaz Isten ellen lázadva, széthúzásban. Aki a világ barátja, az Isten ellensége (Jak 4:4), és mint Isten ellenségének, élete sötét, az Úrtól elidegenedett. (2) „A levegőbeli hatalmasság fejedelme szerint" élnek (Ef 2:2). Sátánt nevezte Jézus „e világ fejedelmé"-nek (Jn 12:31). Sokan csak mesealaknak képzelik Sátánt, de a Biblia szerint valóságos lény, aki „mint ordító oroszlán szerte jár" (1 Pét 5:8), hogy Isten népét elpusztítsa. Ő „a mi atyánkfiainak vádolója" (Jel 12:10), aki arra veszi rá az embereket, hogy ne engedelmeskedjenek Istennek (Ef 2:2). (3) Romlottak „és természet szerint haragnak fiai" (3. vers). A bűn mindent megront – az értelmet, a gondolatot, a tetteket, a vágyakat, az akaratot stb. Emiatt az emberi természet lealacsonyodott, és állandósul az emberben a belső küzdelem. Ez a lelkileg romlott és lealacsonyult természet teszi a bűnösöket „haragnak fiai"-vá (3. vers), olyan gyermekekké, akiket Isten haragja elér. Emberileg szólva halottak a szó végleges értelmében.

Keressük ki Jak 4:4 versét! Mit jelent a világ barátjának lenni? Hogyan értsük mi keresztények ezt a fontos kérdést (hiszen ha valaki a világ barátja, akkor az Isten ellensége)? Gondoljunk ebben az összefüggésben Jn 3:16-ra, ahol az áll, hogy Isten szereti a világot! Beszélgessünk erről a csoportunkban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: