Az egyház Isten alkotása

E HETI TANULMÁNYUNK: Róma 3:24–28; 6:8-11; Efézus 2:1–10; 2Korinthus 5:18; Kolossé 2:12

„Mert kegyelemből tartattatok meg, hit által; és az nem tőletek van: Isten ajándéka ez; nem cselekedetekből, hogy senki ne kérkedjék" (Ef 2:8–9).

A francia Michael Foucault azt hirdette, hogy minden börtönt le kell rombolni, és a rabokat szabadon kell engedni. Miért? Foucault úr úgy gondolta: az emberi agy szüleménye minden olyan erkölcsi meghatározás, mint helyes vagy helytelen, jó vagy rossz, amit a hatalom birtokosai fogalmaztak meg azért, hogy a többi embert elnyomás alatt tarthassák ezekkel. Gondolatmenetének logikus végkövetkeztetése pedig, amit ki is jelentett, hogy még a bűnözés fogalma is emberi kitaláció, ezért minden elítéltet szabadon kellene engedni.

Elképzelését bármennyire túlzottnak érezzük is, jól tükrözi az emberekben uralkodó általános érzést, miszerint nincs bűn, az erkölcs, a helyes és a helytelen fogalmának meghatározása pedig nem több egyéni véleménynél.

Pál apostol korában fel sem vetődött ilyen elképesztő gondolat. Ezen a héten először a bűn valóságosságával foglalkozunk, majd szót ejtünk arról, hogy a bűn elkerülhetetlen következménye a halál. Ezt aligha mondhatnánk pusztán az emberi fantázia termékének. Tanulmányunk végén elérkezünk a reménység és a bizalom szavaihoz. Figyeljük meg, mit akart elmondani Pál nemcsak a gonoszságról, hanem a bűn problémájának egyetlen megoldásáról is!

A HÉT FŐBB KÉRDÉSEI: Milyen állapotban volt az ember Krisztus előtt? Miért kegyelmezett Isten az embernek? Mivel adta tanújelét irgalmának? Mi mindenre vonatkozik az, hogy Isten alkotása vagyunk? Hogyan üdvözülünk?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: