A TITOK (Efézus 1:9–12)

Olvassuk el Ef 1:9–12 verseit! Figyeljük meg, hányszor említi Pál ebben a néhány versben, hogy Isten akarata vagy célja megvalósul! Ez a gondolat fordul elő a fejezet első nyolc versében is! Hogyan erősíti bizalmunkat, hogy Isten valóra váltja velünk kapcsolatos szándékait?

Isten népének bőven van oka dicsérni az Urat: a kiválasztásért, az Isten családjába való befogadásért, a megváltásért, a bűnbocsánatért és azért, hogy elfogad minket. A mai tanulmányunk még egy dolgot említ: Isten megismertette velünk akaratának „titkát az Ő jó kedve szerint" (9. vers).

A titok szót hatszor használja Pál az efézusi levélben. A görög szónak kétféle jelentése is van. Az első: valami titkos dolog, amit csak néhányan ismernek; a második: valami korábban titok volt, de Isten mostanra felfedte. Pál a második értelemben használja a szót.

Mi „az Ő akaratjának titka", amiről Pál Ef 1:9–12 verseiben beszél?

Az efézusi levél 3. fejezetében Pál kifejti, hogy Isten terve volt a zsidók és pogányok egy közösségbe forrasztása. Más szóval úgy is mondhatnánk, hogy egységessé akarta tenni az emberiséget, megosztottságtól mentessé, elválasztó falak nélküli gyülekezetté. Ám ennek a titoknak létezik egy másik oldala is. Amit Krisztus elvégzett a kereszten, tehát hogy a zsidókat és pogányokat egy közösségbe vonta, még csak az előíze annak, amit Isten „eleve elrendelt magában, az idők teljességének rendjére nézve, hogy ismét egybeszerkeszt magának mindeneket a Krisztusban, mind amelyek a mennyekben vannak, mind amelyek e földön vannak" (Ef 1:9–10). Ahogyan az időnek teljességében (Gal 4:4) Isten elküldte Fiát egyesíteni a zsidókat és a pogányokat, az is szerepel a tervében, hogy mindent egységbe forrasszon Krisztusban (Ef 1:10).

„Isten szándéka, hogy visszaállítsa a felbomlott egységet, aminek szükségképpen Krisztusban kell megtörténnie, mert Ő a központja mindennek… A bűn megtörte a világegyetem egységét. Isten akaratának titka Isten terve arra nézve, hogy a megfelelő időben helyreállítsa az egységet, mégpedig Krisztusban. Akkor ér csúcspontjára ez a titok, amikor a nagy küzdelem lezárul, és Krisztusban egységre jut mennyen és földön minden. Ekkor mindenki elismeri, hogy tökéletes az Istenség jelleme" – (Ellen G. White magyarázatai, Seventh-day Adventist Bible Commentary, 6. köt. 1000. old.).


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 4. negyedév

Efézusi levél – az emberi kapcsolatok evangéliuma

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: