ISTENTISZTELETÜNK MÓDJA

A Szentírást tanulmányozva láthatjuk, hogy a különböző korszakokban élő hívők más és más módon tisztelték Istent.

Hogyan fejezhetjük ki a tiszteletünket Isten iránt? A válaszadásban segítenek a következő szentírási szakaszok. Amint olvassuk a következő igéket, tegyük fel a kérdést: Milyen lehetett ott a hangulat? Komor, ünnepélyes, vagy inkább örömteli, túláradóan boldog? Biztosan az a szent, ami komor, ami pedig örömteli és vidám, az mindenképpen tiszteletlen volna?

Zsolt 47 _______________________________________________________

Zsolt 63:2–5 ___________________________________________________

Zsolt 150 ______________________________________________________

Zsolt 149:3____________________________________________________

A zene mindig is fontos szerepet töltött be az istentiszteletben. A mennyben ének és dicséret hallatszik (Jel 5:9–10; 15:3–4). Amikor zenével fejezzük ki Isten iránti hódolatunkat, csatlakozhatunk az Őt dicsőítők karához. „A zene a mennyei hajlékokban folyó istentiszteletnek egy részét alkotja. Törekednünk kell azért arra, hogy dicsénekeinkben, amennyire csak lehet, megközelítsük a mennyei karok harmóniáját… Az ének éppúgy szerves része az istentiszteletnek, mint az ima. Az emberi szívnek át kell éreznie az ének szent üzenetét, hogy helyesen tudja azt tolmácsolni" (Pátriárkák és próféták, 594. old.).

Hogyan értelmezhetjük Pál tanácsát, miszerint a zsoltárokat, lelki énekeket mindig hálával énekeljük az Úrnak (Kol 3:16)?

Vannak zenei előadások, amelyek szórakoztatóak vagy gyönyörködtetőek, de nem érződik bennük Isten kegyelme. Csak az a zene tekinthető igazi istentiszteletnek „lélekben és igazságban", ami azoknak a szívéből fakad, akiket megérintett az Úr Jézus Krisztus kegyelme.

Melyik a legkedvesebb éneked, ami Istent dicsőíti és megindít? Énekeld el Isten iránti hálával!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: