ISTENTISZTELETÜNK LÉNYEGE

Olvassuk el Dávid hálaadó énekét 1Krón 16:8–36 verseiben! Mit jelent az, hogy „imádjátok az Urat a szentség ékességében" (29. vers)? Mielőtt válaszolnánk, olvassuk el Jn 4:23–24-at, hogy megértsük az előző kérdés lényegét!

A szentség a Bibliában azt jelenti: „valamit szent szolgálatra elkülöníteni." Az istentiszteletnek éppen ez a lényege: nem csak időnket, hanem saját magunkat is elkülönítjük az Istennel való kapcsolattartásra, közösségre. Ezzel mondjuk el Istennek: „Uram Te hatalmas vagy, én pedig érdemtelen vagyok." Ezáltal ismerjük el, hogy teljesen Krisztus igazságától függünk, mert csak az üdvözíthet. Szombaton nem végezzük munkánkat, nem szórakozunk, semmi hétköznapi dolgunkkal nem foglalkozunk, hanem tiszta szívből imádjuk és dicsőítjük Teremtőnket, létünk forrását, akinek kereszthalála kitárta a menny kapuját mindenki előtt, aki be akar lépni.

Az igazi istentisztelet azonban sokkal több puszta formaságnál, az énekeknél és a megszokott istentiszteleti rendtartásnál. Az istentiszteletben az ember háláját fejezi ki Istennek csodálatos voltáért és felbecsülhetetlen áldozatáért, amit Jézusban adott. Ahogy János mondta: „Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az ő parancsolatait" (1Jn 5:3). Istentiszteletünkkel is kifejezzük az Úr iránti szeretetünket. Ez többet jelent a parancsolat lélektelen megtartásánál. Szeretetünket másként mutatjuk meg istentiszteletünkkel, mint a törvények betartásával, de ez is azt fejezi ki. Minden bizonnyal erre is gondolt Jézus, amikor azt mondta, hogy „lélekben és igazságban" imádjuk az Urat.

Az előbbiek fényében vajon mi késztette Jézust a templom megtisztítására (Jn 2:13–16)?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: