A MUNKA NEHÉZSÉGE A BŰNESET UTÁN (1Mózes 3:17–19)

Számos átkos következménye lett annak, hogy világunkban megjelent a bűn, és ezek közül a halál a legrosszabb. Ádám és Éva már jóval azelőtt tapasztalta a szörnyű következményeket, mielőtt ők is távoztak volna az élők sorából, hiszen Ábel életét saját bátyja, Kain oltotta ki. A bűn nem csak az emberiségre, de a természet világára is hatással volt.

Olvassuk el 1Móz 3:17–19 verseit! Hogy hatott a bűn a természetre, a természet világa és az ember kapcsolatára? Mit mond itt Isten? A változások a bűn büntetéséül vagy természetes következményeként következtek be?

Nem tudjuk, mennyi idő telt el a világ teremtésétől addig, amíg a bűn megrontotta a tökéletesen megalkotott világot. Az viszont kétségtelen, hogy Ádám és Éva élvezte azt a kiváltságot, hogy csodálatos környezetben dolgozhattak. A bűn megjelenése után azonban a környezet elvadult, veszélyessé vált. Ettől kezdve arcuk verítékével kellett megdolgozniuk mindenért. A természet világának folyamatos romlása és pusztulása saját halandóságukra emlékeztette őket.

Felületesen olvasva úgy érezhetjük, mintha az Úr túl szigorúan büntette volna az embert. Ám ha a sorok mögé nézünk, másra is felfigyelhetünk. Hogyan segítette Isten Ádámot és Évát éppen ezekkel a változásokkal?

„Istennek az volt a szándéka, hogy a fáradságos munkával enyhítse azt a romlást, amit az ember engedetlensége zúdított a földre. A kemény munka, a fáradozás kiolthatja Sátán kísértéseit, gátat szabhat a gonoszság áradatának. A munka boldoggá tesz, hozzájárul a fejlődéshez, még ha aggodalommal, fáradsággal és fájdalmakkal jár is. A szorgalmas tevékenység védőpajzs a kísértések ellen. Fegyelmező ereje határt szab az önző lustaságnak, szorgalmassá tesz, erősíti a tiszta jellemet és az állhatatosságot, így válik részévé annak a nagyszerű isteni tervnek, amit a bűnbe esett emberiség gyógyulásáért hozott az Úr" (Messages to Young People, 213. old.).

Milyen lelki haszna lehet a munkának? Soroljunk fel néhány példát!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: