„MINDEN ŐÁLTALA LETT" (János 1:1–3)

Az Újtestamentum írói határozottan állítják, hogy Jézus nem csak a Messiás, a Magasságos Isten Fia, hanem a világ Teremtője is. Több ezer évvel azelőtt, hogy Isten Fia Názáreti Jézusként belépett az emberiség történelmébe, megteremtette a világot.

Evangéliumának elején János apostol három kijelentését olvashatjuk a testté lett Igével kapcsolatban. Melyek ezek?

Jn1:1–2_______________________________________________________

Jn1:3__________________________________________________________

Jn1:4__________________________________________________________

Pál apostol hangsúlyozza, hogy Jézus Krisztus, Isten Fia a Teremtő, akitől az életünket is kaptuk. Pál ezt írja az Úr Jézus Krisztusról, aki képe a láthatatlan Istennek: „Mert Őbenne teremtetett minden, ami van a mennyekben és a földön, láthatók és láthatatlanok, akár királyi székek, akár uraságok, akár fejedelemségek, akár hatalmasságok; mindenek Őáltala és Őreá nézve teremttettek; És Ő előbb volt mindennél, és minden Őbenne áll fenn" (Kol 1:16–17).

Vessük össze Jn 1:1–4-et Kol 1:16–17 verseivel! Hogyan egészíti ki egymást e két szöveg? Mi az üzenete ennek a két szakasznak?

Krisztus földi szolgálata során nem mondta magát nyíltan Teremtőnek. Ugyanakkor ha életét és tanításait tanulmányozzuk, sok bizonyíték utal teremtői hatalmára. Amikor Jézus lecsendesítette a Galileai tengeren tomboló vihart, az elképedt tanítványok így kiáltottak: „Kicsoda hát ez, hogy mind a szél, mind a tenger engednek néki?" (Mk 4:41).

Olvassuk el 1Móz 2:7-et az ember teremtéséről, és közben emlékezzünk az eddig olvasott szövegekre is! Figyeljük meg, milyen bensőséges kapcsolatra utal ez a tett, eltérően a Mózes első könyvében másutt leírtaktól! Mit érthetünk meg ebből az életünk értelméről, hogy kik vagyunk és miért születtünk? Milyen következtetést vonhatunk le életünk értelmére vonatkozóan (lásd: 1Móz 1:26–27)? Miben különbözik életfelfogásunk azokétól, akik szerint az ember léte a puszta véletlennek köszönhető?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: