A CSALÁD ISTEN AJÁNDÉKA

Mit tudhatunk meg a család ajándékáról a Zsoltárokból (Zsoltár 127 és 128)?

Isten áldása a család. Akár egyedül élünk, akár házasságban, akár vannak gyermekeink, akár nincsenek, mindnyájan tagjai vagyunk egy családnak, és ez a kör még szélesedik, amikor csatlakozunk Isten családjához. Jézus drága vérén váltott meg, és most az Ő uralma alatt élünk. Ezért fontos családunkban krisztusi lelkülettel és szeretettel élni, másként, mint akik nem hisznek.

A szülők szent kötelessége, hogy otthon hitük alapelvei szerint éljenek. Rendkívül fontos a szeretet, a megbocsátás, a kedvesség, az együttérzés, a gondoskodás és a fegyelem. A gyermek Istennel kapcsolatos első benyomásait abból szerzi, hogy bánnak szülei vele és egymással. Otthonunkban semmi sem légüres térben történik: szavaink kellemetlen hatása, gesztusaink, hangnemünk és tetteink érezhetők az egész házban, akár tudatában vagyunk ennek, akár nem. Szavaink, tetteink, sőt viselkedésünk nyoma is sokkal tovább megmarad a gyermekek szívében és elméjében, mint hinnénk. A kicsik igen fogékonyak, gyengék és érzékenyek. Fontos tehát, hogy a szülők, nevelők szelíden bánjanak velük!

Mit tanácsol Pál apostol a keresztény családoknak a szülők és gyermekek közötti kapcsolat terén (Ef 6:1–4)?

Az Úr Jézus Krisztus elvárja tőlünk, hogy ne durván, zsarnokoskodva bánjunk gyermekeinkkel, de ne is legyünk közömbösek, túlzottan engedékenyek. A szülőknek meg kell találni az egyensúlyt a két véglet között. Fegyelmet tartsanak, irányítsák gyermekeiket, ahogy szükséges, de mindig vegyék őket körül szeretettel, jósággal, megbocsátással, amit ők is kapnak Istentől. Ez szent és komoly felelősség. Mint minden kapcsolatban, itt is Istentől tanuljunk a kereszt lábánál!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: