IMÁDKOZZUNK MENNYEI ATYÁNKHOZ!

Jézus „Atyám"-nak szólította Istent (Jn 17:1) vagy úgy, hogy „Szent Atyám" (Jn 17:11), „Igazságos Atyám" (Jn 17:25). A Lk 10:21-ben feljegyzett rövid imában is Atyjának nevezte Istent: „Atyám, mennynek és földnek Ura". Márk feljegyzése szerint a Gecsemáné kertben vívott haláltusájában Jézus az arám eredetű Abba szót használta, amikor megszólította mennyei Atyját (Mk 14:36), ami az „édesapám" becéző alakja. Úgy tűnik, a korai keresztények is követték példáját bizonyos alkalmakkor (lásd: Róm 8:15; Gal 4:6).

Keressük ki az alábbi ótestamentumi igéket! Milyen kapcsolatra törekedett Isten a népével, és hogyan illeszkedik ebbe az „Atya" képe?

5Móz 1:31_____________________________________________________

5Móz 32:6_____________________________________________________

Zsolt 103:13___________________________________________________

Ésa 63:16______________________________________________________

Mal 2:10_______________________________________________________

Péld 3:12______________________________________________________

Ideális esetben az apa szereti, gondozza és védelmezi gyermekét, a gyermek pedig szeretetével, bizalmával és engedelmességével hálálja meg ezt.

A Bibliában megtaláljuk az örökbefogadás gondolatát is, vagyis azt, hogy mint Krisztus követőit, Isten „befogadott" a családjába (lásd: Róm 8:15; Gal 4:5; Ef 1:5). A római korban ha egy fiút örökbe fogadtak, megkapott minden törvényes jogot és kiváltságot, ami új családját megillette. Krisztus követőiként elnyerjük az üdvösséget, azért, mert Isten gyermekeivé lettünk. „Lássátok milyen nagy szeretetet adott nékünk az Atya, hogy Isten fiainak neveztetünk! A világ azért nem ismer minket, mert nem ismerte meg Őt" (1Jn 3:1).

Atyánkhoz imádkozva elismerjük Istent, azt, amit értünk tett, vele való kapcsolatunkat, a Jézusban nyert üdvösséget. Az Atya megszólítás tehát vigaszt, reménységet és örömet jelent.

Sok apa erőszakos, szeretetlen, nem törődik gyermekével, tehát éppen az ellenkezője annak, amilyennek egy jó apának lennie kellene. Mit mondhatunk azoknak, akikben az apa szó fájdalmas emlékeket ébreszt? Hogyan segíthetünk, hogy ők is megértsék és tapasztalják a Mennyei Atya szeretetét?


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: