ROMLOTT BESZÉD (Efézus 4:29)!

Pál apostol arra intette az efézusi hívőket, hogy kerüljék a romlott beszédet. Sajnos, mai világunkban a durva, pimasz és erkölcstelen beszéd normálisnak számít. Gyakran említik az Úr nevét, de csak káromkodás formájában. Közönséges nyelvezetet használnak és bántó, kétértelmű megjegyzéseket tesznek. Ha sokáig hallgatjuk a trágárságokat, előbb-utóbb hatással lesznek ránk is. Könnyen átvehetjük ezt a stílust, ezért állandóan résen kell lennünk!

Érdemes elolvasnunk Pál tanácsait Ef 4:29-ben. Hogyan határozhatjuk meg a romlott beszéd jellemzőit (lásd még: 2Móz 20:16; Péld 10:18; Ef 4:31; Jak 3:5–13; 4:11)?

______________________________________________________________________________________________________________________________

A helytelen beszéd rombol. A görög szó, amelyet 1Tim 3:11-ben találunk, azt jelenti, hogy „patvarkodó", illetve „rágalmazó". Ez a szó a diabolos, vagyis Sátán egyik megnevezése. Tehát amikor az emberek káromkodnak, vagy beszédük romlott, valójában Sátán munkáját végzik. Roppant nagy a szavak ereje!

Pál apostol arra kéri a hívőket, hogy csak olyasmit mondjanak, ami „hasznos a szükséges építésre" (Ef 4:29). Az itt használt kifejezés szó szerint azt jelenti: „felépíteni". Az új protestáns fordításban így olvashatjuk: „Semmiféle bomlasztó beszéd ne jöjjön ki a szátokon, hanem csak akkor szóljatok, ha az jó a szükséges építésre, hogy áldást hozzon azokra, akik hallják".

Szavaink a jóra és a rosszra egyaránt nagy erővel hatnak. Beszédünkkel építhetjük mások hitét, de rombolhatunk is! Mindannyian tapasztalhattuk már, milyen nagy ereje lehet szavainknak. Ezért nagyon fontos, hogy figyeljünk szavainkra, de hanghordozásunkra is! Az is romlott beszéd, ha valami jót mondunk ugyan, de rossz szándékkal!

Gyakran hagyja el „romlott beszéd" a szánkat? Ne csak a káromkodásra gondoljunk itt, hanem a hazugságra és a rágalmazásra is. Ide tartozhat még a valóság eltorzítása, a rosszindulatú megjegyzés mások ellen, a túlzás és az ítélkezés is. Vizsgáljuk meg magunkat, mi mindenben kell változtatni beszédünkkel kapcsolatban!


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: