A LÉLEK EREJÉVEL SZÓLNI (Apostolok cselekedetei 1:8; 1Korinthus 2:1–5)

Ha ezt a kifejezést halljuk „a Lélek erejével szólni", általában rögtön a prédikálás jut eszünkbe. Isten szándéka valóban az, hogy minden prédikációt a Lélek erejével mondjanak el.

Tanulmányozzuk át Jézus ígéretét ApCsel 1:8 versében és Pál apostol szavait 1Kor 2:1–5 verseiben! Mi az erővel teljes igehirdetés titka?

______________________________________________________________________________________________________________________________

A prédikáció nem az emberi bölcsesség és ékesszólás hatására válik erőteljessé, hanem annak az embernek a bizonyságtétele lesz erővel teljes, aki már személyes, bensőséges kapcsolatba került Krisztussal. A Pál prédikációit átható Szentlélek minden korban képessé teszi Krisztus őszinte szolgáit arra, hogy Isten hatalmával szóljanak.

De nem csak azok érezhetik a Szentlélek erejét, akik prédikálnak. Urunk azt szeretné, hogy minden szavunkban isteni hatalom nyilvánuljon meg. Mindannyiunknak, akik Krisztus kegyelmében élünk, előjogunk és felelősségünk is, hogy a Szentlélek hatalmával szóljunk, ami azonban nem feltétlenül jelent ékesszólást (lásd: 2Móz 4:10; 1Kor 2:1). Ha Lélekkel szólunk, beszédünk, hangnemünk, üzenetünk tükrözni fogja a Szentlélek erejét életünkben. Szavainkból meglátszik, kik is vagyunk valójában, és hogy test szerint vagy a Lélek szerint járunk-e.

Ne keverjük össze a hatásos szónoklatokat a Szentlélek ihlette beszéddel! A történelem legkegyetlenebb zsarnokai közül sokan lebilincselő, kitűnő szónokok voltak, de szavaikat nem a Szentlélek ihlette!

Milyen elveket tükröznek az alábbi igék? Milyen jelek utalhatnak arra, hogy saját szavaink vagy másoké a Szentlélek befolyása alatt születtek-e (1Kor 12:1–2; Gal 5:22; Ef 5:9–10; 6:17–19)? Hogyan alkalmazhatjuk ezeket az elveket életünkben és beszédünkben?

______________________________________________________________________________________________________________________________


Ehhez a tanulmányhoz nem található hanganyag!
2005. 3. negyedév

Tapasztalat Urunkkal, Jézus Krisztussal

Feliratkozás

Ha szeretnéd a Bibliatanulmányokkal kapcsolatos beszélgetéseket heti rendszerességgel videó e-mail formájában megkapni, akkor iratkozz fel az alábbi űrlap segítségével!

Név:
E-mail cím: